Η Κρήτη στο ποτήρι μας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή συλλογή με οινικά διαμάντια της μεγαλονήσου.

Με ένα ποτήρι στο χέρι θα σας ξεναγήσω στον λαμπρό κρητικό αμπελώνα. Αρχίζω με τους «Μικρούς Πρίγκιπες» του Καραβιτάκη, Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι ο ερυθρός και Βηλάνα-Βιδιανό ο λευκός. Η Διαμαντόπετρα (Ασύρτικο-Βιδιανό) του Διαμαντάκη μού αρέσει πάντα και με ενθουσιάζει το Πετάλι 100% Λιάτικο του 2017. Στο οινοποιείο της Μαρίας Τιτάκη δουλεύουν με μεγάλη επιτυχία τις αρωματικές ποικιλίες Μοσχάτο Σπίνας και Malvazia aromatica, και το αποδεικνύουν στο Impetus. Στις ντόπιες ποικιλίες επενδύει το οινοποιείο Κουρκουλού, το νεότερο του Ρεθύμνου, με τον Pentozali σε λευκή, κόκκινη και ροζέ εκδοχή. Ο γνωστός και αγαπητός μας Λυραράκης μάς ξετρελαίνει με ένα κομψό 500 ml μπουκάλι με το Μinimus, ένα Βιδιανό αλλιώτικο από τα άλλα. Όπως επίσης και το Λιάτικο ροζέ του 2017. Φυσικά, παραμένουν στο προσκήνιο όλες οι γνωστές και αγαπημένες ετικέτες του οινοποιείου.

Μοσχάτο Σπίνας και Βιδιανό για το δροσερό Materia λευκό του οινοποιείου Αγγελάκη και ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι από Βηλάνα και Malvazia Aromatica του Χαραλαμπάκη. Ο αγαπητός μας Νίκος Γαβαλάς μάς σερβίρει μια θαυμάσια Βηλάνα 100%, το Φραγκόσπιτο (Μαλβαζία-Μοσχάτο Σπίνας) που όλοι αγαπήσαμε και μας κλείνει το μάτι με τον Μοναχικό, ένα Cabernet Sauvignon του 2014. Οι εκλεκτές ερυθρές κρητικές ποικιλίες Λιάτικο και Κοτσιφάλι μας κερδίζουν στο οινοποιείο Ζουμπεράκη, ενώ στο αγαπημένο οινοποιείο Ρους θα ταξιδέψουμε αρωματικά με ένα χαρμάνι από Δαφνί, Θραψαθήρι και Μοσχάτο Σπίνας. Η White Diva (Βιδιανό) αλλά και το Great Hawk (Μοσχάτο Σπίνας-Βιδιανό) του γοργά ανερχόμενου οινοποιείου Κλάδος μας ενθουσιάζουν, όπως άλλωστε και τα πολυβραβευμένα βιολογικά κρασιά του Κτήματος Πατεριανάκη –το καλύτερο Βιδιανό–, αλλά και οι νέες εμφιαλωμένες τσικουδιές από Βιδιανό και Κοτσιφάλι.

Ροζέ ξηρό Μαντηλάρι 100% από το οινοποιείο Παρασκευά και Λιάτικο για τη Μικρή Ευγενική του οινοποιείου Ευφροσύνη. Εξαιρετικό Βιδιανό η 8η Τέχνη του Μαραγκάκη, αλλά και ο Μεγάλος Βασιλιάς (Μοσχάτο Σπίνας) και ο ροζέ Διθύραμβος (Λιάτικο) του Λουλούδη. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη του Στυλιανού στα Θεών Δώρα. Δοκιμάσαμε και μας άρεσαν: Βιδιανό από το Οινοποιείο Αλεξάκη και το οινοποιείο Διγενάκη, το λευκό Κώδιξ από το Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη και το ωραίο Λιάτικο Ιδαία Οινοποιητική. Tα υπέροχα αρωματικά κρασιά της Silva Δασκαλάκη μάς γοητεύουν πάντα και το Roussanne του Μανουσάκη παραμένει στην καρδιά μας, όπως και το Scalarea (το παλιό Σκαλάνι) του Μπουτάρη. Μας αρέσει πάντα και κλασικά ο Λύχνος (Βιδιανό) του Ντουράκη και «κυνηγάμε» φανατικά τους Άσπρους Λαγούς, αλλά και το μοναδικό Δαφνί του Δουλουφάκη, ενώ γιορτάζουμε με το εντυπωσιακό και μοναδικό αφρώδες Βιδιανό. Άφησα τελευταίο, ώστε να του σφίξω για μία ακόμα φορά θερμά το χέρι για όσα έχει κάνει για το κρητικό κρασί, τον Νίκο Μηλιαράκη και υψώνω το ποτήρι με μια δροσερή Χελώνα Roussanne-Βιδιανό που λατρεύω!

Οι κόκκινες ποικιλίες

Κοτσιφάλι: Ευκολόπιοτο, φιλικό, με μαλακές τανίνες, πιπεράτο και φρουτώδες.

Μανδηλαριά: Δυναμική, επιθετική, έτοιμη να «τα βάλει» με δυνατούς ουρανίσκους.

Λιάτικο: Το κόκκινο παιχνίδι του κρητικού αμπελώνα θα παιχτεί με αυτό! Φινετσάτο, δαντελένιο στις εξαιρετικές ξηρές οινοποιήσεις.

Ρωμαίικο: Η ποικιλία του παραδοσιακού «Μαρουβά».

Οι λευκές ποικιλίες

Βηλάνα: Η «βασίλισσα» θεωρείται ο δεσμός ανάμεσα στον αρχαίο και τον σημερινό αμπελώνα.

Βιδιανό: Ο σταρ που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Μοσχάτο Σπίνας: Με εκρηκτική οξύτητα, άρωμα και γεύση.

Θραψαθήρι: Εξωτικό, δροσερό και κομψά λουλουδένιο.

Δαφνί: Μια μοναδική βοτανικότητα σε άρωμα και γεύση!

Πλυτό: Με οξύτητα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών.

Malvasia: Εντυπωσιακό ξηρό, αλλά και γλυκό κρασί.

tip gourmand! Ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα η μακαρονάδα με πέστο από φρέσκο βασιλικό και κουκουνάρι. Κρυώστε καλά και ανοίξτε μαζί ένα λευκό πλούσιο κρασί από τη μοναδική κρητική ποικιλία Δαφνί, και θα με θυμηθείτε…

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Αυγούστου, τεύχος 160.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή