Λαχανόκηπος, το μανάβικο μας

Λαχανόκηπος, το μανάβικο μας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λαχανόκηπος στα νοικοκυριά της επαρχίας και στα μοναστήρια ήταν κάτι σαν το μανάβικο του χωριού – ή της γειτονιάς, αν θέλετε. Όλοι είχαν τον λαχανόκηπό τους, το μποστάνι τους. Από αρχές Μαρτίου άρχιζαν να το οργώνουν και να το λιπαίνουν, και να σπέρνουν τα πρώτα φυτά τους μέσα σε ξύλινα κασελάκια, όπου είχαν βάλει χώμα κοσκινισμένο και ανακατεμένο, και κοπριά. Προετοιμάζονταν και, μετά το Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου που ζέσταινε ο καιρός, όλα ήταν έτοιμα για μεταφύτευση: μελιτζανιές, πιπεριές, ντοματιές, φασολιές, αγγουριές, καρπουζιές, πεπονιές και άλλα πολλά.

Κάθε απόγευμα, μετά τη δουλειά, περνούσαμε μία δύο ώρες με τα φυτά μας. Ξεχορταριάζαμε, σκαλίζαμε, φυτεύαμε, μεταφέραμε, ποτίζαμε. Ήταν μια ευχάριστη και ήρεμη απασχόληση, που γαλήνευε την ψυχή μας. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που κουβέντιαζε με τα φυτά – παράδοξο τότε. Και όμως, σήμερα οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα φυτά αισθάνονται και εισπράττουν την αύρα και την ηρεμία του ανθρώπου που τα περιποιείται.

Σήμερα έχουν αλλάξει σχεδόν όλα. Βρίσκουμε τα πάντα στο μανάβικο, στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ, ολόφρεσκα, δροσερά, καλοφτιαγμένα και με φανταχτερά χρώματα. Υπάρχουν όμως, ψυχή μου, ακόμη άνθρωποι που έχουν τον λαχανόκηπο στο χωριό τους. Έλα, έλα, πάμε να μαζέψουμε φασολάκια τώρα που είναι πρωί, πριν αρχίσει η ζέστη. Αργότερα, θα σκάσουμε μέσα στις πανύψηλες φασολιές. Πλήθος διαφορετικά φασολάκια έχει ο λαχανόκηπός μας, από αμπελοφάσουλα, τσαουλιά και μπαρμπούνια μέχρι τα κίτρινα, γλυκύτατα «καναρίνια». Συνήθως τα μαγειρεύουμε λαδερά, μόνα τους, καμιά φορά και με μερικές πατάτες. Αγαπάνε όμως πολλούς ασυνήθιστους συνδυασμούς, κυρίως με κρέας, όπως μοσχάρι ή ζυγούρι. Τα φτιάχνουμε ωστόσο και με ψάρια, όπως ροφό, ξιφία ή φρέσκο μπακαλιάρο. Τώρα όμως θα τα μαγειρέψουμε με χταπόδι και φρέσκες ντομάτες – ένα νοστιμότατο φαγητό.

Φασολάκια λαδερά με χταπόδι

1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο, βρασμένο καλά μέχρι να μαλακώσει και κομμένο σε μέτρια κομμάτια / 1 κιλό φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα / 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα / 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες / 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος / 200 ml ελαιόλαδο / 5-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες / αλάτι, μαύρο πιπέρι.

Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (ταβάς) τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μια δυο φορές και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αλάτι. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το χταπόδι και αλάτι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ώσπου να πιει σχεδόν όλα τα ζουμιά και να μείνει με μπόλικη δεμένη σάλτσα – σείουμε το σκεύος κάπου κάπου. Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και μαυροπίπερο, σείουμε ξανά και τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή