Ψωνίζοντας στα μερκάτι

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δίχτυ για τα ψώνια ανά χείρας οργώνουμε τις υπαίθριες αγορές της πόλης για νόστιμα σουβενίρ και δοκιμάζουμε ντόπια τυριά και αλλαντικά στα καλύτερα μπακάλικα της πόλης.

Τα μερκάτι, οι θορυβώδεις λαϊκές αγορές της πόλης, σφύζουν από ζωή, από χρώματα και φρέσκα καλούδια. Είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό για να σφυγμομετρήσει κανείς τον παλμό της καθημερινότητας των Ναπολιτάνων και είναι βιτρίνα της αγροτικής παραγωγής του τόπου και της αφθονίας του κόλπου. Φυσικά και εδώ, όπως σχεδόν παντού στη Νάπολη, δεν θα σας κάνουν τη χάρη να σας μιλήσουν αγγλικά, γι’ αυτό, αν δεν γνωρίζετε ιταλικά, είναι κρίμα που θα χάσετε την εποικοδομητική πάρλα με τους πληθωρικούς ντόπιους πωλητές και θα αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε τη νοηματική.

Στην εποχή τους αναζητήστε ντομάτες και πομοντόρια από τον Βεζούβιο –κυρίως τα ασυναγώνιστα γλυκόξινα San Marzano–, μακρόστενα με μυτερή άκρη, επίσης εύγευστα, ζουμερά πορτοκάλια, και μεγάλα λεμόνια με ανάγλυφη φλούδα που σπάνε μύτη, είτε από τη ριβιέρα του Αμάλφι είτε από το Σορέντο. Θα βρείτε ιδιαίτερα χόρτα, όπως φριαριέλι και αντίδια, από διάφορες περιοχές της Καμπανίας και μικρούτσικες πεντανόστιμες αγκινάρες του Paestum (Ποσειδωνία). Δοκιμάστε τα αρωματικά σύκα από το Cilento με την υπέροχα ντελικάτη γεύση και τα μεστά, πεντάγλυκα βερίκοκα από ηφαιστειογενή χώματα. Αξίζει να αναζητήσετε και τα γλυκά φρέσκα κρεμμυδάκια cipollotto nocerino, που είναι ΠΓΕ, και τα περιώνυμα, γλυκά και πεντανόστιμα φουντούκια Giffoni από την ομώνυμη κοιλάδα ανατολικά του Σαλέρνο.

Ψωνίζοντας στα μερκάτι-1

Σε μια απροσποίητη, λαϊκή γειτονιά λειτουργεί μία από τις παλαιότερες και πιο φολκλόρ αγορές της πόλης, αυτή της Piazza Mercato. Εκεί θα βρείτε τα πάντα, από ρούχα και είδη οικιακής χρήσης μέχρι μαναβική και όλα τα αγαθά της ναπολιτάνικης θάλασσας, φρέσκους και παστούς μπακαλιάρους, χταπόδια, γαρίδες και διαφόρων ειδών όστρακα σε μεγάλες στρογγυλές λεκάνες, βουτηγμένα σε θαλασσινό νερό.

Στα ψαράδικα θα βρείτε όλων των λογιών τα όστρακα και άφθονα ψαρικά από τον κόλπο. Πηγαίνετε οπωσδήποτε στη δημοφιλή αγορά της Porta Nolana, μία από τις παλαιότερες και πιο φολκλόρ αγορές της πόλης, που βρίσκεται στην Piazza Mercato. Εκεί θα βρείτε τα θαλασσινά αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ. Η ψαριά της ημέρας παίρνει θέση πρώτα απ’ όλα στους πάγκους της και εδώ, ανάλογα με την εποχή, πουλάνε από αστακούς μέχρι σαρδέλες, ζωντανά χταπόδια και καλαμάρια, φαγκριά, λυθρίνια και μπακαλιάρους, και μύρια όσα όστρακα.

Τη νύχτα της 23ης προς την 24η Δεκεμβρίου, η Porta Nolana κατακλύζεται από χέλια και μπακαλιάρους που πρόκειται να μαγειρευτούν την ημέρα των Χριστουγέννων, και η επίσκεψη στην αγορά είναι μια ιεροτελεστία για τους Ναπολιτάνους, μια παμπάλαια παράδοση που κρατάει από τον 16ο αιώνα. Όχι μακριά από την Porta Nolana βρίσκεται η αγορά Pignasecca, η παλαιότερη της πόλης. Εκτείνεται στον ομώνυμο δρόμο στην καρδιά της Νάπολης, βόρεια του Quartieri Spagnoli. Εκτός από ρούχα, εσώρουχα και παπούτσια, στα στενά σοκάκια κατά μήκος της οδού Pignasecca, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο από ντόπιους και από σκούτερ και βέσπες που τη διασχίζουν χωρίς να κόψουν ταχύτητα, θα βρείτε αρκετούς πάγκους με πολύ καλές τιμές σε φρούτα και λαχανικά, κι άλλους τόσους με σπαρταριστά θαλασσινά και ψάρια – και νομίζεις ότι από κάπου θα εμφανιστεί ο επαναστάτης ψαράς Masaniello, να διαμαρτυρηθεί για τους φόρους στα φρούτα.

Ψωνίζοντας στα μερκάτι-2

Ψώνια σε ένα από τα δεκάδες μερκάτι, τις λαϊκές αγορές των Ναπολιτάνων.

Επιπλέον, στην Pignasecca υπάρχουν πολλά κιόσκια και μικρομάγαζα που πωλούν zeppole –ιταλικούς σβίγκους, γεμιστούς συνήθως με κρέμα– και διάφορες φριτούρες. Kάμποσες πιτσαρίες λειτουργούν στα πέριξ, όπως και τριπερίες που σερβίρουν πατσά. Τέλος, στη σκεπαστή αγορά La Toretta θα πάτε κυρίως για την καλτ τρατορία Cibi Cotti Nona Anna, αλλά μην τη σνομπάρετε, είναι μεν μικρή, αλλά κι εδώ θα βρείτε ποικιλία από οπωροκηπευτικά και θαλασσινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή