Γίγαντες Ζαγορίου, έξοχοι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψόμετρο 1.100 μ., στη Λάιστα Ζαγορίου, καλλιεργούνται από τον Αθανάσιο Τζίμα οι λαχταριστοί στην όψη και νοστιμότατοι γίγαντες Ζαγορίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: Γίγαντες βιολογικοί, λεπτόφλουδοι, με γήινη, καστανάτη γεύση και εξαιρετικά βραστεροί.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Αθανάσιος Τζίμας σε ιδιόκτητα κτήματα στη Λάιστα Ζαγορίου -μέρος που φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά του- φύτεψε με ντόπιο σπόρο και καλλιεργεί βιολογικά τους μεγαλόσχημους και κατάλευκους γίγαντές του. Στεγνώνει τα φασόλια σε ξηραντήριο με αέρα, τους αποφλοιώνει με το χέρι και φυσικά δεν χρησιμοποιεί χημικά για απεντόμωση, αλλά τα ψύχει για 8 ώρες σε θερμοκρασία -18°C.

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Προς το παρόν με απευθείας συνεννόηση με τον παραγωγό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ. παραγωγού: 6987-117080, email:[email protected]

Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΣΕΦ: Μεγάλοι και λευκοί, εντυπωσιακοί και λαχταριστοί στην εμφάνιση. Νόστιμοι σαν κάστανο, ψήνονται ομοιόμορφα, κρατάνε το σχήμα τους, παρόλο που λιώνουν στο στόμα.

ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΜΕΛΩΜΕΝΟΙ

Μουλιάζουμε 500 γρ. γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό για 8 ώρες. Τους στραγγίζουμε. Τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο κρύο νερό που να τους σκεπάζει. Προσθέτουμε 1 μεγάλο φύλλο δάφνης και 8 κλαράκια φρέσκο θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Τα αδειάζουμε στη γάστρα και προσθέτουμε τα φασόλια, 120 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, 300 γρ. ντοματίνια ολόκληρα και τόσο ζωμό ώστε να τα καλύψει. Ψήνουμε για 45 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-40 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να χυλώσουν.

*Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή