Φαγητό επί ποδός

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το street food στη Νάπολη είναι τρόπος ζωής. Δοκιμάσαμε από πίτσα διπλωμένη και τηγανητό ψαράκι μέχρι αφράτα ψωμάκια και αλμυρά μπισκότα.

Πίτσα τηγανητή

Το Antica Pizza Fritta Da Zia Esterina Sorbillo είναι το πιο δημοφιλές στέκι για τηγανητή πίτσα στη Νάπολη, από το 1935, και έχει τρία καταστήματα στη Νάπολη και ένα στο Μιλάνο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδώ, γι’ αυτό και η πίτσα του διάσημου πιτσαγιόλο Gino Sorbillo είναι απίθανα νόστιμη. Βιολογικό αλεύρι, ΠΟΠ διαλεχτά υλικά, αέρινο τηγάνι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή με σαλάμι, πρόβολα, ρικότα και πομοντόρια. Άλλο ένα σημείο για γρήγορο τσιμπολόγημα είναι η Antica Friggitoria Masardona, που λειτουργεί από το 1945 κι επίσης κάνει ονειρεμένη τηγανητή πίτσα.

Τα ταπεινά σοκάκια του Quartieri Spagnoli είναι γνωστά για τα τηγανιτζίδικα, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθάλαμοι φτωχικών σπιτιών, γνωστών ως bassi ή o'vascio, όπου καπάτσες νόνες ζυμώνουν με το χέρι και προετοιμάζουν την πίτσα μπροστά στα μάτια μας. Την αφήνουν για λίγο να στραγγίσουν τα λάδια σε μεταλλικό τρυπητό σκεύος και στη συνέχεια την τυλίγουν σε λαδόκολλα και τη σερβίρουν. Σε αυτά τα παραδοσιακά τηγανιτζίδικα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε γεμίσεις, γι’ αυτό εδώ θα δοκιμάσετε την πατροπαράδοτη με ρικότα, ciccioli (παστό χοιρινό), πρόβολα, σάλτσα ντομάτας και πιπέρι. Ξακουστό για τις τηγανητές πίτσες είναι το Da Fernanda, το τσαρδί της νόνας Fernanda, που ζυμώνει με το χέρι και τηγανίζει χρυσαφένια την πίτσα, με την παραδοσιακή γέμιση σε άψογη ισορροπία υλικών. Λίγα σοκάκια πιο πέρα, ο Antonio και ο γιος του Gennaro ζυμώνουν καθημερινά σε ένα φτωχικό κουζινάκι, σε ένα μικρομάγαζο χωρίς ταμπέλα, απ’ όπου λες και θα προβάλει από κάπου, πληθωρική και φουριόζα, η καμωματού Σοφία Λόρεν με τα ντεκολτέ της. Θα το αναζητήσετε ως Da Gennaro. Πατέρας και γιος ετοιμάζουν ένα γνήσιο γευστικό θαύμα με ένα ζυμάρι πανάλαφρο, που σχεδόν καταπίνεται αμάσητο. Θα σας συμβουλέψουν να φάτε την πίτσα όσο είναι ακόμα «coce», δηλαδή καυτή.

Antica Pizza Da Zia Esterina Sorbillo, Via dei Tribunali 35, Τ/0039-320-65.38.810.

Antica Friggitoria Masardona, Piazza Vittoria 5, T/0039-081-24.52.243

Da Fernanda, Via Speranzella 180 

Da Gennaro, Via Giuseppe Simonelli 58, T/0039-334-36.95.502.

Φαγητό επί ποδός-1

Η τηγανητή πίτσα στο Antica Pizza Da Zia Esterina Sorbillo.

 

Πίτσα διπλωμένη

Ο Raimondo Sensibile, νέος αλλά προπονημένος πιτσαγιόλο, προτείνει στο Palato του μια νοστιμότατη εκδοχή πίτσας portafoglio ή a libretto, όπως είναι επίσης γνωστή η διπλωμένη στα τέσσερα – σαν κρέπα ή σαν πορτοφόλι– πίτσα. Τρώγεται σχετικά εύκολα με λίγη προσοχή και περπατώντας στον δρόμο, και είναι μια λύση αν λιγουρεύεσαι πίτσα στα γρήγορα μετά το ποτό. Ο Raimondo χρησιμοποιεί υλικά ΠΟΠ και από όσες νόστιμες δοκίμασα προτείνω την Cetara, με ελιές, ρίγανη, κάππαρη, σκόρδο και αντσούγιες, και την πίτσα με τα κίτρινα πομοντόρια. Συνοδεύστε με ντόπια μπίρα αρτιτζιανάλε.

Via Bisignano 14, Τ/0039-081-18.23.66.72

Φαγητό επί ποδός-2

Η πίτσα λίγο πριν διπλωθεί στα δύο στο Palato. 

 

Ψαράκι στο χέρι 

Γύρω από τον κεντρικό δρόμο Spaccanapoli στην παλιά πόλη θα μυρίσετε τηγάνι και ζεστό, φρέσκο ψαράκι. Είναι η γειτονιά με τα τηγανιτζίδικα, που σερβίρουν σε χωνάκια, τηγανισμένο, ό,τι καλό βγάζει ο τόπος σε πολύ καλές τιμές. Στο Il Cuoppo των Andrea και Giorgio Sangiovanni ετοιμάζουν με μαεστρία και αλάδωτα από πατατίνες και κροκέτες πατάτας με φριαριέλι μέχρι αραντσίνι και μοτσαρέλα, μελιτζάνες, μικρόψαρα, γαριδάκια και καλαμάρια, όλα της ώρας. Δύο τετράγωνα πιο πάνω βρίσκεται το Di Serafino. Ο Σιτσιλιάνος ιδιοκτήτης έχει μάστερ στο τηγάνι, διαλέγει φρεσκαδούρες και τηγανίζει στεριανές και θαλασσινές νοστιμιές. Κάνει και μερικές καινοτομίες με αρκετή επιτυχία: αραντσίνι με κολοκύθα, γαρίδες και φιστίκια, ανελέτι (ζυμαρικό σαν δαχτυλιδάκι) με σαρδέλες, εννοείται όλα τηγανητά.

Il Cuoppo, Via San Biagio dei Librai 23, T/0039-333-499.19.05 

Di Serafino, Via Gian Lorenzo Bernini 8, T/0039-081-19.00.75.48

Φαγητό επί ποδός-3

Στο Il Cuoppo τηγανίζουν τα πάντα: από κροκέτες πατάτας μέχρι μικρά ψαράκια. 

 

Φούρνοι μοντέρνοι, φούρνοι παραδοσιακοί

Struffoli και graffe (είδη ντόνατ και λουκουμάδων), pastiera, cassata φούρνου, torta caprese, κουλούρια taralli και γλυκά tarallini, χωριάτικο ψωμί cafone είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ του Grieco. Λειτουργεί για περισσότερα από 50 χρόνια κι είναι ένας από τους πιο διάσημους φούρνους της πόλης. Εδώ να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το παραδοσιακό ναπολιτάνικο γεμιστό ψωμί, το casatiello. Ό,τι πιο σύγχρονο, σε πλήρη αντίθεση με τον παραδοσιακό φούρνο Grieco, είναι η Taralleria Napoletana. Ένας μοντέρνος φούρνος με ειδίκευση στα taralli, τα αλμυρά, στρογγυλά μπατόν σαλέ που παραδοσιακά φτιάχνονται με λαρδί, πιπέρι και αμύγδαλα και συνοδεύουν την μπίρα και γενικά το ποτό. Πωλούνται σε χαριτωμένες συσκευασίες, χωράνε στη χειραποσκευή και διατηρούνται για πάνω από τρεις μήνες.

Grieco, via Luca Giordano 81, T/0039-081-55.63.027

Taralleria Napoletana, Via San Biagio Dei Librai 3, T/0039-081-01.08.580

Φαγητό επί ποδός-4

Τα αλμυρά, στρογγυλά taralli στη Taralleria Napoletana.

 

■ Σάντουιτς και τοστ

Μια κλασική σαλουμερία κάτω από απλωμένες μπουγάδες στο Quartieri Spagnoli είναι το Pan e Noci, όπου μπορεί κανείς να ψωνίσει τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, ελιές και μερικά ακόμα τοπικά καλούδια για το σπίτι. Αξίζει όμως να σταματήσετε για τις μπρουσκέτες του ή για ένα αυθεντικά νόστιμο ναπολιτάνικο σάντουιτς, που θα γεμίσετε με υλικά της αρεσκείας σας, φρεσκοκομμένα τη στιγμή της παραγγελίας. Στον αντίποδα της παραδοσιακής σαλουμερίας υπάρχει το Capatoast με πολλά καταστήματα σε όλη την Ιταλία, που είναι ένα μοντέρνο τοστάδικο – τοστερία, όπως την αποκαλούν οι ίδιοι– και φτιάχνει μάλλον ακριβούτσικα τοστ με διάφορα υλικά. Από καπρέζε με τα υλικά της διάσημης σαλάτας μέχρι favoloso με σαλάμι sbriciolona fiorentina, πρόβολα και κρέμα φουντουκιού, και buongustaio με μπολονέζικη μορταδέλα, μπρι και κρέμα φιστικιού.

Pan e Noci, via Giuseppe Simonelli, 54, T/0039-081-19.32.09.86

Capatoast, via Bernini 64, Vomero, T/0039-081-65.83.009

Φαγητό επί ποδός-5

Τοπικά καλούδια και σάντουιτς στο Pan e Noci.

 

  • Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή