6 γρήγορες σάλτσες για φιλέτο μοσχαριού

6 γρήγορες σάλτσες για φιλέτο μοσχαριού

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να φτιάξουμε σάλτσες για το φιλέτο που μόλις ψήσαμε στο τηγάνι. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες, τόσο για ωμές όσο και για μαγειρεμένες σάλτσες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις δοκιμάσετε, να κάνετε τα δικά σας πειράματα και να τις τροποποιήσετε σύμφωνα με το γούστο σας. Οι αναλογίες είναι για 4 φιλέτα.

Με κρούστα πιπεριών

Χοντροκοπανίζουμε ή περνάμε από το μύλο κόκκους από διάφορα πιπέρια (μαύρο, άσπρο, πράσινο, ροζ, μακρύκοκκο, σιτσουάν κ.λπ.). Η ποσότητα πρέπει να είναι τόση ώστε να φτάσει να «πανάρουμε» τα φιλέτα μας και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα κοπανισμένα ή αλεσμένα πιπέρια σ’ ένα σουρωτήρι του τσαγιού και το τινάζουμε πάνω από το νεροχύτη ώστε να πέσει η σκόνη που είναι καυτερή και να μείνουν μόνο τα κελύφη που είναι λιγότερο καυτερά και πολύ αρωματικά. Βάζουμε τα κελύφη από τα πιπέρια σε ένα πιάτο και πανάρουμε τα φιλέτα μας πιέζοντας ώστε να κολλήσουν πάνω τους. Τα ψήνουμε στο τηγάνι σε λίγο λάδι (ή στο γκριλ) όχι για πολλή ώρα, για να μην πικρίσουν τα πιπέρια. Αν θέλουμε, βάζουμε στο τηγάνι και 1 φύλλο δάφνης για έξτρα άρωμα. Βγάζουμε τα φιλέτα, ρίχνουμε λίγο ξίδι στο τηγάνι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και να μείνει το λάδι που υπήρχε ήδη. Περιχύνουμε τα φιλέτα με το αρωματισμένο λάδι.

Χριστόφορος Πέσκιας

Με ξινόμηλα και γλυκό κρασί

Ρίχνουμε στο τηγάνι που ψήσαμε τα φιλέτα 200 ml γλυκό κρασί Σάμου και βράζουμε για 1 – 2 λεπτά. Ρίχνουμε 1 μεγάλο ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο στα 6, και 1 αστεροειδή γλυκάνισο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά γυρίζοντας τα κομμάτια μήλου. Περνάμε το όλον από το μπλέντερ. Σουρώνουμε τον πολτό, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Γαστρονόμος

Τσάτνεϊ

Αν σας αρέσουν οι γλυκόξινες και κάπως καυτερές γεύσεις, τότε τα τσάτνεϊ (σάλτσες που φτιάχνονται με φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, ζάχαρη και ξίδι) είναι μια ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε το φιλέτο σας. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τσάτνεϊ. Δοκιμάστε για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας τσάτνεϊ εύκολα, ανακατεύοντας λίγη μαρμελάδα με στιβαρή γεύση (σύκο ή δαμάσκηνο είναι καλές επιλογές) με κοπανισμένους κόκκους πιπεριού της αρεσκείας σας, λάδι, ξίδι και, αν θέλετε, σκόρδο.

Γαστρονόμος

6 γρήγορες σάλτσες για φιλέτο μοσχαριού-1

Mε ντομάτα, ελιές και πάπρικα

Κόβουμε 250 γρ. ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη, 2 κουτ. σούπας ελιές της αρεσκείας μας ψιλοκομμένες, από 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ρίγανης και μαϊντανού, ψιλοκομμένα (ή από 1/2 κουτ. γλυκού ξερά καλής ποιότητας), 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκι (υπόξινο ανατολίτικο μπαχαρικό από την αποξηραμένη σάρκα αγριοκέρασου – το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα, προαιρετικά), 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας, αλατοπίπερο, 4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για περίπου10 λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματα και να βγάλουν τα υλικά υγρά.

Χριστόφορος Πέσκιας

Με κόκκινο ξίδι, κρασί και πράσινο πιπέρι

Ρίχνουμε στο τηγάνι που ψήσαμε τα φιλέτα 70 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, τρίβουμε τον πυθμένα για να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι. Προσθέτουμε 200 ml κρασί Μαυροδάφνη και 1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι σε άλμη (το βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντέλι – αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε μερικούς κόκκους πράσινου πιπεριού κοπανισμένους). Βράζουμε για λίγα λεπτά. Δεν θέλουμε να σιροπιάσει η σάλτσα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά φύλλα ρίγανης ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή), ανακατεύουμε 1 – 2 φορές και προσθέτουμε και τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα φιλέτα στο πιάτο που τα βγάλαμε.

Χριστόφορος Πέσκιας

Με λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη

Ρίχνουμε στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα φιλέτα 2 κουταλιές μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 – 3 κουταλιές χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη), ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε δυνατά με τον αυγοδάρτη για 1 λεπτό και περιχύνουμε τα φιλέτα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή