Γιγάντιο κοκ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 12 – 16 / Προετοιμασία: 1 ώρα / Χρόνος: 20' – 25'

Υλικά

Παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κάψουλες βανίλιας

Κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες, κρύο από το ψυγείο
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γλάσο

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στα 35% λιπαρά

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 10 λεπτά με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Όταν ασπρίσει το μείγμα των αυγών, χαμηλώνουμε την ταχύτητα.

Προσθέτουμε το μείγμα νερού-γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ., φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά ώστε να μην δυσκολευτούμε στο ξεφορμάρισμα του γλυκού. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 -25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το κρύο γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε αυτό ρίχνουμε διαδοχικά το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος ώστε να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και συνεχιστεί ο βρασμός. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει για 30 λεπτά. Όση ώρα κρυώνει, θα ξεφουσκώνει. Ετσι θα υπάρχει χώρος για την κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο που πάει να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια μαρίζ.

Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε το σοκολατένια γλάσο.

Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο 8 ώρες. Το ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τη λαδόκολλα που προεξέχει. Το βάζουμε σε μια πιατέλα και κόβουμε τη λαδόκολλα γύρω-γύρω. Σερβίρουμε βγάζοντας κομμάτια με τη σπάτουλα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή