Όταν πρόκειται για το εθνικό μας τυρί, η απαίτηση για ποιότητα πρέπει να αφορά το σύνολο της παραγωγής, όχι τις εξαιρέσεις.
Τους μεγάλους παίκτες, όχι μόνο την αρτιζανάλ τυροκόμηση.
Γι’ αυτό και συνειδητά φέτος ο Γαστρονόμος αποφασίσε να οργανώσει μια τυφλή γευσιγνωσία για τις βαρελίσιες φέτες ευρείας κατανάλωσης, θέλοντας να σκιαγραφήσει το επίπεδο της ελληνικής παραγωγής. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Πολλά τα καλά παραδείγματα, με βαθμολογία άνω του μέσου όρου.
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος
Ο μεγάλος νικητής όμως ήταν η βαρελίσια φέτα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1200 κτηνοτρόφοι. Ήπια σκληρή, υπόξινη και πικάντικη, με συμπαγή υφή, έντονα πιπεράτη γεύση και πλούσια επίγευση, είναι μια κορυφαία έκφραση του αχαϊκού τερουάρ.
Ο Συνεταιρισμός παράγει 4.000 τόνους ετησίως, το 45% της εγχώριας παραγωγής βαρελίσιας φέτας και εκτός του ότι στηρίζει την τοπική αγροτική οικονομία, αποδεικνύει επίσης ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι και επιτυχημένοι.