Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γάλα

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γάλα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για μέτρια φόρμα του κέικ / Προετοιμασία: 15΄ / Χρόνος: 35΄

Με βούτυρο και φρέσκο γάλα φτιάχνεται ο χαλβάς που συνήθιζαν στην Ανατολή και εδώ στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστή η νηστίσιμη εκδοχή του με λάδι και νερό. Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν σχεδόν πάντα με βούτυρο, ενώ στην Περσία μπορεί να προσθέσουν ροδόνερο ή ακόμα και σαφράν. Η εκδοχή της κας Παπαδοπούλου είναι με ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
  • 700 ml νερό
  • λίγη κανέλα σε σκόνη
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο ή αιγοπρόβειο
  • 300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • από 1/2 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα σπασμένα, κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα και κόντιτα (ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών)

Διαδικασία

Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Διατηρούμε το μείγμα ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Σε άλλη, μεγαλούτσικη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

Όταν λιώσει τελείως και κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και την κόντιτα.

Με γερή ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται και να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (πολύ προσεκτικά, γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλίσει) και ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βρέχουμε με νερό μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, για πουτίγκα, πιλάφι ή ζελέ, με διάμετρο 28-30 εκ., και αδειάζουμε εκεί τον χαλβά, πιέζοντας καλά με σπάτουλα ή κουτάλι. Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Αν θέλουμε, τον πασπαλίζουμε με κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή