ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

_mg_4230_zahari--alevri_kolokithopita-glikia

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄, Αναμονή: 30΄
 

Υλικά (για περίπου 2½ κιλά)

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • λίγο σπορέλαιο, για λάδωμα  
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Διαδικασία

Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τη στύβουμε με το χέρι μας να φύγουν τα πολλά υγρά της.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. Αρωματίζουμε τη γέμιση με τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας καλά. Λαδώνουμε ένα κλασικό ταψί, παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό.

Λαδώνουμε τρία φύλλα ένα-ένα και τα απλώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγη γέμιση. Λαδώνουμε ένα ακόμη φύλλο και το στρώνουμε από πάνω.

Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη γέμιση. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (λαδωμένο φύλλο-γέμιση) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για 35-40 λεπτά.

Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr