Piece of cake

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λίνα Γιάνναρου μοιράζεται τις σημειώσεις και τους προβληματισμούς της γύρω από την κουζίνα.

  • Tις προάλλες που έσκασε ο θερμοσίφωνας ήρθε στο σπίτι ο Χριστόφορος, ο υδραυλικός, ο οποίος γενικά λέει λίγα και καλά. Θες καφέ; Ένα νερό, λέει, μόνο. Ανοίγω το ψυγείο να πάρω την κανάτα και βλέπω το τελευταίο κομμάτι από το carrot cake που είχα φτιάξει λίγες ημέρες πριν. Κομμάτια να γίνει λέω και το δίνω στον Χριστόφορο. «Θες να φτιάχνεις 2-3 ταψιά τη βδομάδα κι εγώ να τα σπρώχνω;» λέει αφού δοκιμάζει. Για να ψήθηκε για στάρταπ ο Χριστόφορος, θα είναι πράγματι καλό, λέω. Και κάπως έτσι, με ένα μπαμ (του θερμοσίφωνα), δεν έμεινε ούτε ψίχουλο, χωρίς ποτέ κανείς να καταλάβει ότι μου είχε κοπεί στα δύο όταν στον ενθουσιασμό μου πάνω πήγα να το ξεφορμάρω ζεστό, ατέλεια βέβαια που κάλυψε τέλεια το frosting κρέμας τυριού.
  • Είναι εκεί, στο νήμα, που στάνταρ θα κάνω την πατάτα. Ακόμα και όταν δεν μαγειρεύω εγώ. Προχθές, ο Λ. είχε φτιάξει κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά, με τα μυρωδικά του, με τα όλα του, και με φώναξε στην κουζίνα να τον βοηθήσω στο αυγολέμονο. Piece of cake, λέω. Να βάλουμε κορν φλάουρ; λέει. Έλεος, απαντώ και πιάνω να προσθέτω ζουμί από το φαγητό στο μπολ με τα αυγά. Φυσικά, έκοψε. «Καμιά φορά μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά, αλλά τα αυγά να κάνουν του κεφαλιού τους», είπα στον Λ. με ύφος Βίκυς Βολιώτη στο παλιό «Λόγω Τιμής» και βγήκα από την κουζίνα. Την επομένη πήρα, φυσικά, χωρίς κουβέντα το φαγητό σε τάπερ για τη δουλειά.
  • Εντάξει, έχω φέρει και πιο περίεργα πράγματα για να φάω στη δουλειά. Τσιγαριαστό, ένα αυγό ποσαρισμένο με τη μέθοδο του Έστον Μπλούμενταλ, σουηδικά μπιφτέκια με παντζάρι, βιτέλο τονάτο, ένα φακελάκι σούπα σε σκόνη, διάφορα. Σήμερα, εάν δεν γίνει κάποια καταστροφή στο παρά πέντε, θα φέρω μια μερίδα οσομπούκο που σιγομαγειρεύω από το πρωί στην κατσαρόλα την εμαγέ από την Έδεσσα με μανιτάρια σιτάκε που είχαμε πάρει τα περασμένα Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών και γκρεμολάτα με βασιλικό και δεντρολίβανο από το μπαλκόνι. Αν με ρωτήσουν, θα τα αρνηθώ όλα φυσικά και θα το πω «κοκκινιστό».

* Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου, τεύχος 163.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή