ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς

_mg_4447_zahari--alevri_vassilopita-me-ksirous-karpous

Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 50΄

Υλικά (για 12-14 μερίδες)

  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε κομματάκια + λίγο, για το ταψί
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. μπράντι ή κονιάκ  
  • 70 γρ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  • 50 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα, λευκά, ανάλατα, χοντροσπασμένα
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, το ποτό και τον χυμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το γάλα. Ρίχνουμε και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά.

Ελέγχουμε αν έγινε τρυπώντας το γλυκό με μια οδοντογλυφίδα ή με τη μύτη ενός μαχαιριού, αν βγει στεγνή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη λίγο.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr