Μία γευστική ιστορία με αρώματα και μυστικά της Μικράς Ασίας στο Αρχοντικό Μπενιζέλων

Μία γευστική ιστορία με αρώματα και μυστικά της Μικράς Ασίας στο Αρχοντικό Μπενιζέλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τυχεροί -καλεσμένοι έζησαν μία γευστική και όχι μόνο βραδιά με εισιτήριο τους κάθε ανέπαφη ή online συναλλαγή με την κάρτα Mastercard®.

Η Mastercard και ο Γαστρονόμος τους υποδέχτηκαν στο πιο παλιό σπίτι της Αθήνας. Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Στο φωταγωγημένο αρχοντικό με τις καμάρες, που δηλώνουν την καταγωγή από την εποχή της τουρκοκρατίας, αναβίωσαν μνήμες από τις χαμένες πατρίδες μέσα από τις αυθεντικές γεύσεις, τα αρώματα και τα μυστικά της Μικράς Ασίας, που έφερε  μαζί της η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου. Η Μαργαρίτα Πουρνάρα, δημοσιογράφος της «Καθημερινής», μας μίλησε για τον ιστορικό χώρο που μας φιλοξένησε, ενώ η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και η υπεύθυνη ύλης του «Γαστρονόμου», Μαρία Βασιλοπούλου, περιέγραψαν το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι κουζίνες αυτές, τις επιρροές που δέχτηκαν, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, καθώς και τη μετεξέλιξή τους και τη μεταφορά τους στη σημερινή εποχή.

Μία γευστική ιστορία με αρώματα και μυστικά της Μικράς Ασίας στο Αρχοντικό Μπενιζέλων-1

Η Νένα Ισμυρνόγλου, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη, επιμελήθηκε το γευστικό ταξίδι στην αυτοκρατορική Πόλη, στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη και στον αγροτικό Πόντο, μέσα από γεύσεις σπάνιες και μοναδικές. Ντολμαδάκια πολίτικα, καναπεδάκια με γαύρο μαρινάτο από τη Σμύρνη, τουρσιά και ποντιακή τάρτα από καλαμποκάλευρο, με λάπαθα, κιμά αρνίσιο και κρούστα γιαουρτιού, περίμεναν τους καλεσμένους στον πρώτο όροφο με το χαγιάτι και τους οντάδες, τον θερινό και τον κλειστό χειμερινό, που ήταν έτοιμοι για το μυστηριακό δείπνο που ακολούθησε. Εκεί η σεφ έφτιαξε την ποντιακή τάρτα και αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας της.

Μετά, καθισμένοι στους οντάδες, οι καλεσμένοι δοκίμασαν μεζέδες κι από τις τρεις περιοχές, όπως πεζουκλούτανέας, κιρκασιανό κοτόπουλο, πολίτικη σαλάτα με λάχανο και γαρίδες στον ταβά. Στο κύριο πιάτο συναντήθηκαν η Σμύρνη και η Πόλη με τα σουτζουκάκια χουνκιάρ και το ταξίδι στις γεύσεις της

Ανατολής ολοκληρώθηκε  με παγωτό καϊμάκι, γλυκά του κουταλιού και μελωμένα κυδώνια. Συνοδηγός και πάλι  ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης, που μίλησε στους καλεσμένους για τον ιδανικό συνδυασμό κρασιών και πιάτων.

Μία γευστική ιστορία με αρώματα και μυστικά της Μικράς Ασίας στο Αρχοντικό Μπενιζέλων-2

Αυτό  ήταν το  δεύτερο  ταξίδι στις  γαστρονομικές εμπειρίες ανεκτίμητης αξίας που διοργανώνει το περιοδικό Γαστρονόμος για τη Mastercard.

Ακολουθήστε τις σελίδες της Mastercard και του Γαστρονόμου στο Facebook για να ενημερωθείτε για τη συμμετοχή σας στις  γαστρονομικές εμπειρίες ανεκτίμητης αξίας της επόμενης χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή