ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Τάρτα γαλακτομπούρεκο

_mg_6745_zahari--alevri_tarta-galaktoboureko

Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: 40΄ (συνολικά)

Υλικά (για 8-10 μεριδες)

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Κρέμα

  • 1/2 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • 2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2 αυγά  

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα για τάρτες μεσαίου μεγέθους.

Απλώνουμε μέσα στη φόρμα τη σφολιάτα, πιέζοντάς τη με τα χέρια προς τα κάτω, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.

Την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και την ψήνουμε μόνη της για 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη (εκτός από 2 κουτ. σούπας που κρατάμε στην άκρη), τη βανίλια, το ξύσμα και το σιμιγδάλι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο.

Ανακατεύουμε να πάει παντού το βούτυρο και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του μείγματος. Χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, τα αυγά με τις 2 κουτ. σούπας που κρατήσαμε μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα για να μην κόψουν.

Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στη φόρμα με τη σφολιάτα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 160° C.

Μυστικό

Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της τάρτας με ζάχαρη άχνη και κανέλα

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr