Η χάρτα του καφέ από την πλατεία Ομονοίας μέχρι το Σύνταγμα

Η χάρτα του καφέ από την πλατεία Ομονοίας μέχρι το Σύνταγμα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λίστα με cafés που προσέχουν την ύλη τους και διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, για να μη μείνουμε με πικρή γεύση στο στόμα.

Ξεκινάμε από την Εμμανουήλ Μπενάκη, τον δρόμο στον οποίο πριν από δέκα χρόνια πρωτολειτούργησε το Taf Coffee Shop (Εμ. Μπενάκη 7-9, Τ/210-38.00.014), το πρώτο speciality coffee shop της Αθήνας, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για το speciality στη χώρα και πρωτοστάτησε στην αλλαγή από τον εμπορικό στον σοφιστικέ καφέ. Στη χειροποίητη εσπρεσιέρα τους δύο χαρμάνια: οι Τaf Competition και Taf Rosebud είναι δύο από τα γνωστότερα αθηναϊκά blend, πιο σοκολατένιος ο πρώτος, πιο όξινος ο δεύτερος. Από τις εποχικές επιλογές δοκιμάστε εσπρέσο La Lia από την Κόστα Ρίκα, έναν από τους καφέδες που προμηθεύονται απευθείας από τον παραγωγό. Αν ζητήσετε φίλτρου, θα σας φτιάξουν μια εξαιρετική σοδειά από καφέ της Κόστα Ρίκα ή από την Αιθιοπία στην πορσελάνινη συσκευή Gem, σχεδιασμένη από τον βραβευμένο barista trainer Στέφανο Δωματιώτη.

Απέναντι βρίσκεται το Mr. Bean (Εμ. Μπενάκη 20, Τ/210-38.10.899), ένα γουστόζικο café που σερβίρει κόκκους καβουρδισμένους από την ομώνυμη εταιρεία. Το βασικό χαρμάνι προέρχεται από τρεις χώρες – Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα–, ενώ στον μύλο με τους καφέδες μοναδικής προέλευσης o καφές αλλάζει εκ περιτροπής (Νικαράγουα, Κένυα, Γουατεμάλα κ.λπ.).

Στα πέριξ, το Foyer (Πανεπιστημίου 46, T/210-38.00.047) φέρνει κόκκους από καλά micro-roasteries της Ευρώπης. Εδώ θα πιείτε ό,τι και οι Βερολινέζοι, από την ποιοτική αλυσίδα The Barn ή από την εταιρεία Five Elephant, ό,τι και οι κάτοικοι του Λονδίνου από το Square Mile ή οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης από το Coffee Collective. Αυτή την περίοδο δοκιμάστε από τη Μιανμάρ (!) έναν καφέ που έχουν καβουρδίσει στο Nomad της Βαρκελώνης. Οι συνέργειες με ευρωπαϊκά roasteries φέρνουν στα ράφια τους όχι απαραίτητα καλύτερους, αλλά διαφορετικούς καφέδες σε σχέση με άλλα αθηναϊκά μαγαζιά.

Αν περνάτε από τη Στοά Κοραή, το Μόντακιου (Σταδίου 30, Τ/210-33.16.500) θεωρείται ποιοτικό σαντουιτσάδικο, αλλά κάνει και καλό εσπρέσο. Διαθέτει καφέ της ποιοτικής Redd. Το blend τους, εξαιρετικά ισορροπημένο, έχει υποστεί light καβούρδισμα, που επιτρέπει στα πιο λεπτά αρώματα των κόκκων να αναδειχθούν. Κάθε εβδομάδα σερβίρουν άλλο καφέ single origin. Αυτή την περίοδο πιείτε Κολομβία ή Γουατεμάλα, δύο καφέδες από μεγάλα υψόμετρα (προϋπόθεση για την ποιότητά τους).

Κατεβαίνοντας την Κλαυθμώνος, το πιο φιλόξενο μαγαζί της Αθήνας παραμένει το μαγαζί της Τάνιας και του Νίκου, Δυο γουλιές και δυο μπουκιές (Δραγατσανίου 8, Τ/210-34.73.444). Η Τάνια είναι από τους λίγους επαγγελματίες που ξέρει τι να κάνει με κάθε παρτίδα, με κάθε σακουλάκι, διαχειρίζεται υπέροχα την πρώτη ύλη. Ο Νίκος είναι η κρητική φιλοξενία προσωποποιημένη. Ρωτήστε τους ό,τι θέλετε να μάθετε για τον καφέ, έχουν εμπειρία και είναι πρόθυμοι. Θα σας σερβίρουν είτε έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο από το χαρμάνι της taf, Pianeta Light Blue, είτε κάποιον μονοποικιλιακό, από μία μόνο φάρμα, από τη σειρά καφέδων που προμηθεύονται από τον ανεξάρτητο «ψήστη» Roller Roaster. Aυτή την περίοδο έχουν έναν καφέ από την Κόστα Ρίκα, ποικιλίας Caturra, με άρωμα και γεύση από γλυκά μπαχαρικά, επίγευση καμένης ζάχαρης και καραμελωμένων μήλων.

Στο Σύνταγμα, καλό καφέ σερβίρει το Kaya (Βουλής 7, εντός Στοάς Μπολάνη, Τ/213-02.84.305), που συνεργάζεται με τα περισσότερα αθηναϊκά και ελληνικά microroasteries και φιλοξενεί κάθε εβδομάδα διαφορετικό καφέ στους μύλους του. Ανεξάρτητα από το αν η γεύση θα είναι του γούστου σας, πάντα εδώ ο καφές είναι καλοφτιαγμένος και καθωσπρέπει.

Σε ένα υπέροχο καβουρδιστήρι Giesen οι άνθρωποι του Peek a bloom (Λέκκα 14, Τ/210-32.19.000) δίνουν ταυτότητα στους κόκκους που φέρνουν από την Αφρική, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία και αλλού. Σταθερά καλοί καφέδες, σταθερή ποιότητα. Πολύ γευστικός και φινετσάτος ο φίλτρου (τον παρασκευάζουν σε v60 ή σε chemex) με κόκκους από την Κένυα ή ποικιλίας Geisha του Παναμά (με 1-2 € επιπλέον κόστος).

Προς τη Μητρόπολη, στο Warehouse (Υπερείδου 1, Τ/210-32.47.048) και στο Toms (Πλατεία Μητροπόλεως 8, Τ/210-32.26.972) θα πιείτε χαρμάνια από την εταιρεία Wise Cup. Στο γειτονικό Third Place (Απόλλωνος 23Β, Τ/211-18.24.014) όλοι οι καφέδες είναι μονοποικιλιακοί από την ελληνική εταιρεία Ofellia Coffees. Αυτή την περίοδο αξίζει να δοκιμάσετε από την Αιθιοπία τον καφέ Killiani, φυσικής επεξεργασίας, με φρουτώδη οξύτητα, περγαμόντο και ροδάκινο. Μη χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε στις ροζ τουαλέτες τους, όπως οι περισσότεροι θαμώνες!

Αν σας αρέσει ο ιταλικός εσπρέσο, το Le Greche (Μητροπόλεως 16, Τ/216.70.06.458) σερβίρει τον Kenon, από ένα από τα παλαιότερα οικογενειακά καφεκοπτεία της Νάπολης, με ιστορία από το 1892. Σε λίγο καιρό, εντός του καταστήματος ένδυσης Slam Dunk (Φωκίωνος 5) αναμένεται να λειτουργήσει ένα μικρό café, το «by Crop, The Cretan Roasters» της καλής ηρακλειώτικης εταιρείας, μόνο με καφέ στο χέρι. Το ένα χαρμάνι τους από Νικαράγουα, Βραζιλία και Αφρική θα μας συστήσει τις χάρες τους. Ανυπομονούμε.

Κατηφορίζοντας στο Μοναστηράκι, σταματήστε στο στιλάτο Anana Coffee Food (Πραξιτέλους 33, Τ/211-11.51.788) για έναν από τους πιο νόστιμους καφέδες, ιδιαίτερα αν πίνετε με γάλα (cappuccino, flatwhite, κ.λπ.). Εξαιρετικά ισορροπημένα ροφήματα με βελούδινη, κρεμώδη υφή, χάρη στην επιδεξιότητα των baristi. Μπείτε στο γειτονικό Folk (Βύσσης 2, Τ/210-32.21.219) για έναν περιποιημένο καπουτσίνο με φυτικό γάλα ή στο νέο Dope roasting & co (Βύσσης 25, Τ/210-32.15.209), όπου θα βρείτε φρεσκοκαβουρδισμένους καφέδες, δύο χαρμάνια – το ένα με κόκκους μόνο arabica, το άλλο με robusta (προτιμήστε το αν βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας). Ως προς τους καφέδες μοναδικής προέλευσης, προμηθεύονται κόκκους από την Ονδούρα (ιδανικός για καπουτσίνο), τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Σαλβαδόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή