Κλασικά φαλάφελ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 1 βράδυ (για το μούλιασμα των ρεβιθιών) + 1 ώρα, Τηγάνισμα: περίπου 20΄

Υλικά (για 15-20 τμχ.)

  • 180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, στα 4
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά τσίλι ξερή, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • 4 μεγάλες αραβικές πίτες
  • 1 μεγάλη και σφιχτή ντομάτα, σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
  • 80 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος

Διαδικασία

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το τσίλι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν πουρές).

Ρίχνουμε το κύμινο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε. Πλάθουμε το μείγμα σε οβάλ κεφτέδες (σαν τα σουτζουκάκια).

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα: Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).

Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα φαλάφελ, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, όσο ταχίνι και όσο γιαούρτι θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε. 

Τι πίνουμε: Αναζητήστε σε ενημερωμένες κάβες κάποια από τα ιδιαίτερα κρασιά του Λιβάνου για να συνοδεύσετε τα φαλάφελ σας. Ιδανικά, λευκά, φρέσκα και τραγανά κρασιά από Chardonnay, Semillon, Sauvignon blanc. Κι αν επιμένετε ελληνικά, αναζητήστε τα κρασιά σας στον δραμινό αμπελώνα και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή