ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Το τσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης

_mg_3674_zahari--alevriu_to-cheesecake-tis-ny

Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 7 ώρες, Ψήσιμο: 1 ώρα και 10΄

Υλικά (για 16 μερίδες)

  • 1 κούπα μπισκότα digestive, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 1/4 κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 680 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κούπα ξινόκρεμα (sour cream, crème fraîche ή σμετάνα)
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αυγά

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180° C. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα μπισκότα, τα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα μείγμα που να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.

Το αδειάζουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 22-24 εκ., που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Πιέζουμε καλά το μείγμα προς τα κάτω, ώστε να γίνει μια ενιαία, συμπαγής βάση.

Ψήνουμε τη βάση για 10 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Βγάζουμε τη βάση από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180° C. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και τη λευκή ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε την ξινόκρεμα και την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ρίχνουμε το αλεύρι και τη βανίλια. Μόλις ενσωματωθούν, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά χωρίς να αυξήσουμε την ταχύτητα του μίξερ.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την μπισκοτένια βάση. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 30 λεπτά εκτός φούρνου και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή και για 1 νύχτα. Σερβίρεται σκέτο ή με επικάλυψη της αρεσκείας μας.

Μυστικό
Στη Νέα Υόρκη, το τσίζκεϊκ το προτιμούν χωρίς επικάλυψη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr