Πατάτες στο φούρνο: Προσοχή στα υγρά!

Πατάτες στο φούρνο: Προσοχή στα υγρά!

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
  • Για να αποκτήσουν λαχταριστή κρούστα οι πατάτες φούρνου, πρέπει να προσέξουμε πολύ την ποσότητα των υγρών που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν υπερβάλουμε, θα γίνουν σαν βραστές.
  • Πριν τις βάλουμε στο ταψί, λοιπόν, τις λαδώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με χοντρό -κατά προτίμηση- αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά της αρεσκείας μας και τις ανακατεύουμε καλά. Τις αδειάζουμε στο ταψί και τις βάζουμε στο φούρνο, χωρίς να προσθέσουμε υγρά.
  • Ξεκινάμε το ψήσιμο σε μεσαία θερμοκρασία (170°– 180° C).
  • Τις παρακολουθούμε και προσθέτουμε υγρά (π.χ. νερό, κρασί, χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού, ζωμός ή μείγμα αυτών) όταν  στεγνώσουν και κινδυνεύουν να κολλήσουν, σε μικρές όμως δόσεις.

  • Δεν τις ανακατεύουμε ούτε τις γυρίζουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα «σπάσουν», παρά μόνο εάν έχουν κολλήσει, και τότε το κάνουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα. Προτιμότερο είναι να ανοίγουμε το φούρνο ανά τακτά διαστήματα και να σείουμε το ταψί πιάνοντάς το προσεκτικά με γάντι κουζίνας.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος στο οποίο έχουμε κόψει τις πατάτες. Αν τις έχουμε κόψει σε μεσαίου πάχους κομμάτια, θέλουν λιγότερο χρόνο από ό,τι αν είναι κυδωνάτες.
  • Τις δοκιμάζουμε και όταν είναι ψημένες στο εσωτερικό, δυναμώνουμε το φούρνο στους 200°  – 220° C, μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή τραγανή κρούστα.
  • Μια άλλη μέθοδος για να γίνουν τραγανές είναι είτε να τις πασπαλίσουμε με τριμμένη φρυγανιά είτε να τις πανάρουμε με ένα μείγμα από αλεύρι, τριμμένη φρυγανιά, μυρωδικά και αλάτι. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τις ανακατεύουμε μία φορά και τις ψήνουμε.
  • Αν τις ψήσουμε μαζί με κρέας ή κοτόπουλο, προσέχουμε τα υγρά, καθώς η κύρια πρώτη ύλη βγάζει τα δικά της, και τους διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. Ισως χρειαστεί να αφαιρέσουμε την πρώτη ύλη νωρίτερα για να μην παραψηθεί ή να προσθέσουμε τις πατάτες αργότερα.
  • Μπορούμε, όμως, να ψήσουμε πρώτα το κρέας και μετά τις πατάτες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα βάλουμε τα υγρά του ψητού.  
  • Αν θέλουμε οι πατάτες να είναι με τη φλούδα τους, τις βουρτσίζουμε σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε καλά.

Μερικές «νόστιμες» ιδέες

  1. Η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το δεντρολίβανο και ο ξερός κόλιανδρος, σε μείγμα ή καθένα μόνο του, νοστιμίζουν ιδιαίτερα τις πατάτες φούρνου.
  2. Μερικές ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου -αν το αγαπάτε-, «τακτοποιημένες» ανάμεσα στις πατάτες, δίνουν ωραίο άρωμα.
  3. Κρεμμύδι χοντροκομμένο ή πράσο σε ροδέλες μεσαίου πάχους ή χοντροκομμένο φινόκιο χαρίζουν τη δική τους νοστιμιά στις φουρνιστές πατάτες.
  4. Αν αντί για κοινό αλάτι χρησιμοποιήσουμε ανθό αλατιού ή καλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό, τότε το φαγητό αποκτά πιο εκλεπτυσμένη γεύση.
  5. Αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, χρησιμοποιήστε μέλι, διαλυμένο σε κρασί ή πετιμέζι, σε λογικές, όμως, ποσότητες.
  6. Μια πιο αιχμηρή και ρηξικέλευθη πρόταση είναι να χρησιμοποιήσουμε μαστίχα κοπανισμένη – προσοχή όμως στις ποσότητες, καθώς, αν μας παραπέσει, το φαγητό θα βγει πικρό.
  7. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μείγμα κάρι (το βρίσκουμε έτοιμο στα μπαχαράδικα).
  8. Οι πάπρικες (γλυκιά, καυτερή, καπνιστή) δίνουν ωραίο άρωμα στο φαγητό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε λογικές ποσότητες, σε συνδυασμό με τη ρίγανη, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή