Οι πνευματικοί αγώνες της Σαρακοστής

Οι πνευματικοί αγώνες της Σαρακοστής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περίοδο από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, την ονομάζουμε Σαρακοστή. Είναι η περίοδος όπου οι χριστιανοί μπαίνουν στον πνευματικό αγώνα προετοιμασίας για τον εορτασμό του Πάσχα. Προσεύχονται, εκκλησιάζονται και νηστεύουν περισσότερο. Η νηστεία από διάφορες τροφές, ευαισθητοποιεί, αποτοξινώνει και δυναμώνει την ψυχή και το σώμα για περισσότερη πρόοδο πνευματική.

Σε όλη την Ελλάδα, πόλεις και χωριά, πρωτεύουσα και επαρχία, στις Απόκριες στήνεται ένα τεράστιο πανηγύρι. Καρναβάλια, γλέντια και χοροί, φαγητά και λιχουδιές και πολύ κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα; Τα καθιερωμένα. Λαγάνα, ελιές, θαλασσινά και χαλβάς. Είναι παράδοση!!! Οι Πατέρες της εκκλησίας μας, είχαν γνώσεις ιατρικές και καθιέρωσαν την νηστεία ακολουθώντας το ρητό των αρχαίων Ελλήνων «νους υγιής, εν σώματι υγιεί».

Παράλληλα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέγει «Δείξε μου την νηστεία σου διά των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις εχθρό, συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου, τα μάτια σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από τις αμαρτίες, διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδερφούς μας;». Η Σαρακοστή είναι περίοδος πνευματικών αγώνων. Τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια, και τα καρναβάλια, περάσαμε καλά, χαρήκαμε, γελάσαμε και χορέψαμε πολύ, ας κάνουμε κάτι για την ψυχή μας. Στον αγώνα αυτόν, μας βοηθά το σώμα μας, εφόσον νηστεύουμε και αποτοξινωθούμε.

Σουπιές με χόρτα

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1-1,5 κιλό σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό ζοχοί
  • λίγα μυρώνια και λίγες παπαρούνες (καθαρισμένα και πλυμένα πολύ καλά)
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο άνηθος
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 300 ml λάδι
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • χυμός από 2 λεμόνια

Zεματάμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομμάτια, κατά την αρέσκειά μας. Kατόπιν καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε τα χόρτα. Πλένουμε και βράζουμε-ζεματάμε τους ζoχούς γιατί είναι σκληροί. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τους ζοχούς, τα μυρώνια και τις παπαρούνες μες στον ταβά, σε σιγανή φωτιά, και προσθέτουμε τα σπανάκια, ρίχνουμε ελάχιστο ζωμό από τις βρασμένες σουπιές, καθώς και το αλάτι. Mόλις πάρει να βράζει το περιεχόμενο του ταβά, προσθέτουμε τον άνηθο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε βάζουμε πολύ ζωμό ή νερό, γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους αφ’ ενός και αφ’ ετέρου βράζουν πολύ γρήγορα. Pίχνουμε ύστερα τις σουπιές και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε με υπομονή ώσπου να εξατμιστούν όλα τα ζουμιά και να μείνει μόνο το λάδι. Το λεμόνι το βάζουμε ένα λεπτό πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά. Είναι πεντανόστιμο.

Στρείδια, μύδια, αχινοί, χτένια, πίνες και σουπιές, καλαμάρια, αστακοί και γαρίδες φοβερές·

άριστοι μεζέδες, γαρ, και μετ’ υγείας καλοχώνευτοι.

Καλογηρικόν ασμάτιον

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή