Τα παλαιοπωλεία της Αριστογείτονος

Τα παλαιοπωλεία της Αριστογείτονος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φλιτζάνια από διάφανη κινεζική ή βαυαρική πορσελάνη, απομιμήσεις διάσημων αγγλικών οίκων (και συχνά ανάμεσά τους ένα αυθεντικό κομμάτι που πρέπει να το ανακαλύψεις κάτω από μια στοίβα εκατοντάδων σκονισμένων πιατικών), τούρκικα γυάλινα φλιτζανάκια τσαγιού, πιάτα φανταχτερά και κιτς, ξύλινα γουδάκια και μπρούντζινα χαβάνια, μαχαιροπίρουνα λεπτοφτιαγμένα ή χοντροκομμένα και μασίφ, λες και προορίζονται για διάνοιξη λαγουμιού από φυλακισμένους, ποτήρια σκαλιστά και ποτήρια του καφενέ, σκαλιστοί δίσκοι από μασίφ ασήμι και πιατέλες με ζωγραφισμένες στο χέρι τροφαντές γυναικείες φιγούρες.

Τα παλαιοπωλεία της Αριστογείτονος, κάτω από τη λαχαναγορά της Βαρβακείου, είναι ένας ολόκληρος κόσμος ανορθόδοξων αντικειμένων, άλλα φτηνά και άλλα σπάνιες αντίκες, που ένας θεός ξέρει ποια ανάγκη τα έφερε εκεί, πιθανώς από κάποιο καλό σπίτι της Αθήνας ή και του εξωτερικού.

Οι υπάλληλοι, συνήθως ξένοι, δεν βοηθούν ιδιαίτερα, δεν δίνουν σαφείς και ακριβείς πληροφορίες. Αν όμως ζητήσετε το αφεντικό, τον ίδιο τον παλαιοπώλη, σίγουρα θα μάθετε παράξενες ιστορίες. Προσωπικά, από τα παλαιοπωλεία της περιοχής έχω φτιάξει μια διασκεδαστικά αλλόκοτη συλλογή από παράταιρα φλιτζάνια τσαγιού με λουλουδιασμένα μοτίβα, άλλα από φίνα διάφανη πορσελάνη (τρέμω μη μου σπάσει κάποιο στον νεροχύτη) κι άλλα από φτηνό γυαλάκι, αλλά με πολύ χαριτωμένα σχέδια, που διακοσμούν μια επίσης παμπάλαια βιτρίνα στην κουζίνα μου.

Για τέτοια, τα παλαιοπωλεία της περιοχής είναι ένα κι ένα. Τα περισσότερα είναι σχετικά νέα, όπως το μικροσκοπικό μαγαζάκι του Κώστα Τόλια, από το οποίο πιθανόν θα ανανεώσω τη συλλογή φλιτζανιών. Άλλοτε καπνοπωλείο, το μετέτρεψε σε ένα πυκνοφορτωμένο κατάστημα με λογιών λογιών αντικείμενα το 2003 και για να τα ανακαλύψεις θα χρειαστείς πολλές ημέρες – κατεβείτε στο μικροσκοπικό υπόγειο, θα τα χάσετε με τον όγκο των αντικειμένων που θα βρείτε εκεί. Λίγο δίπλα, στο παλαιοπωλείο του Νάσερ, θα βρείτε ανάλογα αντικείμενα συν ανατολίτικα σκεύη για σερβίρισμα και διακόσμηση, ασυνήθιστα, εξωτικά, χρηστικά και μη, ό,τι πρέπει για δώρα που είναι βέβαιο ότι θα μείνουν αλησμόνητα. Όλα τα παλαιοπωλεία στον συγκεκριμένο δρόμο είναι θησαυροί, είτε αναζητά κανείς κάτι φθηνό και παράξενο είτε κάποιο ανεκτίμητο αντικείμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή