ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αφιέρωμα: μαγειρεύουμε με τα παιδιά (13 συνταγές)

39147612

Να μια δημιουργική διαδικασία που θα μας επιτρέψει να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και να τα κρατήσουμε απασχολημένα, όσο μένουμε σπίτι ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Επιστρατεύουμε ό,τι είδους κουπάτ έχουμε, αλλιώς αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία των παιδιών να πλάσουν μπισκότα και κουλούρια σε ό,τι σχήμα θέλουν.

Μπισκότα και κουλούρια δεν έχουν σημαντικές διαφορές, εκτός από το ότι η ζύμη στα κουλούρια είναι πιο σφιχτή και πιο εύπλαστη. Ενώ τα μπισκότα φτιάχνονται με το χέρι, καθώς και με κορνέ, κουπάτ και άλλα εργαλεία, τα κουλούρια πλάθονται μόνο με το χέρι.

  • Ορισμένα σκεύη που θα χρειαστούμε είναι: ένα μικρό κόσκινο, μια ζυγαριά ακριβείας, ένας πλάστης, λαδόκολλες, μια σχάρα, κουπάτ σε διάφορα σχήματα, κορνέ ζαχαροπλαστικής και μεταλλικά κουτιά για να τα διατηρήσουμε. Ακόμα όμως και αν δεν έχουμε κορνέ ή κουπάτ, τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν πάνω σε χαρτί και μολύβι και να αναλάβουμε εμείς να μεταφέρουμε τη ζωγραφιά πάνω σε ζύμη με προσοχή και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
  • Το αλεύρι το ρίχνουμε πάντοτε σταδιακά στη ζύμη, διότι, ανάλογα με τη «δύναμή» του, την περιεκτικότητά του δηλαδή σε γλουτένη, μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο για να σφίξει όσο χρειάζεται η ζύμη μας.
  • Τα μπισκότα προτείνουμε να ψήνονται στη λειτουργία του αέρα και το ταψί να το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, ενώ τα κουλούρια στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω) και στη δεύτερη (από κάτω) θέση του φούρνου, εκτός και αν οι οδηγίες της συσκευής μας συνιστούν κάτι άλλο.
  • Τα μπισκότα και τα κουλούρια, όσο κρυώνουν, τόσο περισσότερο «σφίγγουν». Γι’ αυτό ακολουθούμε τους χρόνους ψησίματος (με μικρές αποκλίσεις από φούρνο σε φούρνο), παρόλο που μπορεί να μας φαίνονται μαλακά στην επιφάνεια τους. Ένας καλός τρόπος ελέγχου είναι προς το τέλος του ψησίματος να ανασηκώσουμε προσεκτικά ένα μπισκότο και, αν ξεκολλάει σχετικά εύκολα και η κάτω επιφάνειά του έχει ροδίσει και είναι συμπαγής, τότε είναι έτοιμα.
  • Για να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά περισσότερο καιρό, τα διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά, μακριά από πηγές θερμότητας και από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Για επιτυχή αποτελέσματα, προτείνουμε το σωστό ζύγισμα των υλικών να γίνεται με ζυγαριά. Αν δεν διαθέτουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε τις βασικές αντιστοιχίες σε φλιτζάνια και κουτάλια:
Βασικές αντιστοιχίες:

  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ: 5 γρ.
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.
  • 1 κουτ. σούπας μέλι 30 γρ.
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη: 30 γρ.
  • 1 κουτ. σούπας κακάο: 10 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο: 230 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι: 130 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κακάο: 80 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κοινή: 200 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή: 220 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι: 340 γρ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό: 200 ml
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα: 200 ml

Μπισκότα σοκολατένια χωρίς αλεύρι

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages0


Γιγάντιο cookie σοκολάτας

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages1


Μπισκότα με μερέντα στη ζύμη και τη γέμιση

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages2


Τραγανά μπισκότα με κακάο και άρωμα πορτοκάλι

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages3


Σοκολατοψωμάκια

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages4


Μπισκότα με σοκολάτα και κορν φλέικς

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages5


Γρήγορο σοκολατένιο μπισκοτογλυκό

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages6


Κουλουράκια πορτοκαλιού

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages7


Αλμυρά κουλουράκια χωρίς μίξερ

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages8


Σοκολατάκια μεγάλα (τσόκο ποπς)

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages9


«Μπισκότα» καρύδας με 2 υλικά

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages10


Για παιδάκια μικρή ηλικίας επιλέγουμε:

«Πλεξούδες» σφολιάτας με δυο λογιών σουσάμι

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages11


Μερεντο-μπισκότα

afieroma-mageireyoyme-me-ta-paidia-13-syntages12