ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)

biftekia-afrata-horis-psomi-thumb-large

Ποιος δεν αγαπάει τα μπιφτέκια; Για να γίνουν ζουμερά, φτιάχνουμε ένα αφράτο μείγμα και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου. Οι ιδέες είναι αμέτρητες και οι συνταγές που ακολουθούν η μία πιο νόστιμη από την άλλη.

Η νοστιμιά βρίσκεται στις αναμείξεις

Οι αναμείξεις διαφορετικών ειδών κιμά θεωρούνται οι πιο νόστιμες. Έχοντας κατά νου πως στις κιμαδοπαρασκευές γενικά χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ο μοσχαρίσιος (ή ο βοδινός) κιμάς, μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό, είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι θέμα γούστου – αυτό σημαίνει πως έπειτα από αρκετές απόπειρες παρασκευής μπιφτεκιών θα βρούμε αυτό που πηγαίνει στη γεύση μας. Γενικά, πάντως, αν ο κιμάς βάσης (που συνηθέστερα είναι από μοσχάρι) προέρχεται από άπαχο κομμάτι, τότε μπορούμε να ζητήσουμε ένα πιο λιπαρό κομμάτι από τα άλλα κρέατα που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάμειξη, εκτός κι αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πολύ άπαχο.

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages0

Πώς συντηρούμε τον κιμά

Ο κιμάς μπορεί να παραμένει στη συντήρηση του ψυγείου μόνο μία μέρα και καλό είναι να φυλάσσεται σε γυάλινο ή ανοξείδωτο δοχείο. Επίσης, επειδή είναι "διαλυμένος" ιστός κρέατος, χάνει εύκολα τους χυμούς του. Γι' αυτό, καλύτερα να καταναλώνεται αυθημερόν. Στην περίπτωση που θέλουμε να τον καταψύξουμε, φτιάχνουμε λεπτά, επίπεδα πακετάκια, ώστε να καταψύχεται γρήγορα το κέντρο του κιμά και να ξεπαγώνει ομοιόμορφα. Η απόψυξη καλό είναι να γίνεται ήπια, στη συντήρηση του ψυγείου. 

Ζύμωμα: Για να γίνουν ζουμερά τα μπιφτέκια, πρέπει το μείγμα που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το αφράτον του μείγματος έχει να κάνει (και) με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς.

Περισσότερα εδώ

Ψήσιμο: Ιδανικά ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ του φούρνου. Και λέμε ιδανικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το λίπος που έχει ο κιμάς βοηθά μεν τα μπιφτέκια να μη στεγνώσουν, φεύγει, όμως, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται.

Περισσότερα εδώ

Οι καλύτερες μας συνταγές για μπιφτέκια

Χοιρινά μπιφτεκάκια ζυμωμένα με πατάτα

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages1


Μπιφτέκια με μπέικον και μουστάρδα

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages2


Μπιφτέκια μαγειρευτά με πιπεριές

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages3


Μπιφτέκια με μοτσαρέλα, βασιλικό και λαδολέμονο ντομάτας

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages4


Πολίτικο μπιφτέκι

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages5


Εύκολα χοιρινά μπιφτέκια με τριφτή πατάτα και λαδοπουρέ πιρουνάτο

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages6


Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages7


Τα πιο αφράτα μπιφτέκια με γέμιση λαχανικών

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages8


Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages9


Μπιφτέκια αφράτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκοπατάτες

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages10


Πικάντικα μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages11


Μοσχαρίσιο μπιφτέκι γεμιστό με σέσκουλα και σπανάκι, πανέ

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages12


Γιαπωνέζικα μπιφτέκια

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages13

Με κιμά κοτόπουλο

Μπιφτέκια κοτόπουλου με ντομάτα και ρίγανη

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages14


Γλυκοπικάντικα μπιφτέκια κοτόπουλου

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages15


Μπιφτέκια από μπούτι κοτόπουλου με μαντζουράνα

afieroma-mpiftekia-gia-meraklides-16-syntages16