Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος δεν αγαπάει τα μπιφτέκια; Για να γίνουν ζουμερά, φτιάχνουμε ένα αφράτο μείγμα και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου. Οι ιδέες είναι αμέτρητες και οι συνταγές που ακολουθούν η μία πιο νόστιμη από την άλλη.

Η νοστιμιά βρίσκεται στις αναμείξεις

Οι αναμείξεις διαφορετικών ειδών κιμά θεωρούνται οι πιο νόστιμες. Έχοντας κατά νου πως στις κιμαδοπαρασκευές γενικά χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ο μοσχαρίσιος (ή ο βοδινός) κιμάς, μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό, είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι θέμα γούστου – αυτό σημαίνει πως έπειτα από αρκετές απόπειρες παρασκευής μπιφτεκιών θα βρούμε αυτό που πηγαίνει στη γεύση μας. Γενικά, πάντως, αν ο κιμάς βάσης (που συνηθέστερα είναι από μοσχάρι) προέρχεται από άπαχο κομμάτι, τότε μπορούμε να ζητήσουμε ένα πιο λιπαρό κομμάτι από τα άλλα κρέατα που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάμειξη, εκτός κι αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πολύ άπαχο.

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-1

Πώς συντηρούμε τον κιμά

Ο κιμάς μπορεί να παραμένει στη συντήρηση του ψυγείου μόνο μία μέρα και καλό είναι να φυλάσσεται σε γυάλινο ή ανοξείδωτο δοχείο. Επίσης, επειδή είναι "διαλυμένος" ιστός κρέατος, χάνει εύκολα τους χυμούς του. Γι' αυτό, καλύτερα να καταναλώνεται αυθημερόν. Στην περίπτωση που θέλουμε να τον καταψύξουμε, φτιάχνουμε λεπτά, επίπεδα πακετάκια, ώστε να καταψύχεται γρήγορα το κέντρο του κιμά και να ξεπαγώνει ομοιόμορφα. Η απόψυξη καλό είναι να γίνεται ήπια, στη συντήρηση του ψυγείου. 

Ζύμωμα: Για να γίνουν ζουμερά τα μπιφτέκια, πρέπει το μείγμα που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το αφράτον του μείγματος έχει να κάνει (και) με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς.

Περισσότερα εδώ

Ψήσιμο: Ιδανικά ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ του φούρνου. Και λέμε ιδανικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το λίπος που έχει ο κιμάς βοηθά μεν τα μπιφτέκια να μη στεγνώσουν, φεύγει, όμως, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται.

Περισσότερα εδώ

Οι καλύτερες μας συνταγές για μπιφτέκια

Χοιρινά μπιφτεκάκια ζυμωμένα με πατάτα

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-2

Μπιφτέκια με μπέικον και μουστάρδα

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-3

Μπιφτέκια μαγειρευτά με πιπεριές

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-4

Μπιφτέκια με μοτσαρέλα, βασιλικό και λαδολέμονο ντομάτας

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-5

Πολίτικο μπιφτέκι

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-6

Εύκολα χοιρινά μπιφτέκια με τριφτή πατάτα και λαδοπουρέ πιρουνάτο

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-7

Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-8

Τα πιο αφράτα μπιφτέκια με γέμιση λαχανικών

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-9

Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-10

Μπιφτέκια αφράτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκοπατάτες

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-11

Πικάντικα μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-12

Μοσχαρίσιο μπιφτέκι γεμιστό με σέσκουλα και σπανάκι, πανέ

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-13

Γιαπωνέζικα μπιφτέκια

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-14

Με κιμά κοτόπουλο

Μπιφτέκια κοτόπουλου με ντομάτα και ρίγανη

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-15

Γλυκοπικάντικα μπιφτέκια κοτόπουλου

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-16

Μπιφτέκια από μπούτι κοτόπουλου με μαντζουράνα

Αφιέρωμα: Μπιφτέκια για μερακλήδες (16 συνταγές)-17

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή