Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δε χρειαζόμαστε πολλά υλικά, είναι άλλωστε στο χέρι μας και στη φαντασία μας να φτιάξουμε ένα μπέργκερ μοναδικό, σύμφωνα με τα γούστα μας και τα αποθέματα τροφίμων που έχουμε στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας.

Πώς θα φτιάξουμε μπέργκερ σαν… επαγγελματίες

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-1

Τι κιμά παίρνουμε

  • Ο ιδανικός κιμάς για να φτιάξουμε μπέργκερ είναι ο μοσχαρίσιος ή ο βοδινός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις αναμείξεις της αρεσκείας μας. Μια καλή αναλογία για ανάμεικτο κιμά είναι 70% μοσχάρι και 30% χοιρινό.
  • Αν καταπιανόμαστε συχνά με κιμαδομαγειρέματα, μπορούμε να προμηθευτούμε μια χειροκίνητη κρεατομηχανή και να κόβουμε μόνοι μας κιμά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε την ποιότητα και επιπλέον παρασκευάζουμε πιο… μερακλίδικα μπιφτέκια αναμειγνύοντας διαφορετικά είδη κρέατος.
  • Χρειαζόμαστε ένα μετρίως λιπαρό κομμάτι κρέατος (με 20 – 25% λίπος), που θα βοηθήσει το μπιφτέκι να μείνει ζουμερό και αφράτο μετά το ψήσιμο. Τέτοιο είναι η σπάλα και η ελιά και το κομμάτι της ράχης, απ’ όπου παίρνουμε τις μπριζόλες. Περισσότερο λίπος έχει η λάπα, που επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε κοτομπέργκερ, ζητάμε κιμά από μπούτι, που έχει περισσότερο λίπος απ’ ό,τι το στήθος και άρα το μπέργκερ θα γίνει πιο ζουμερό.

Τι άλλο μπορούμε να προσθέσουμε

  • Το μπιφτέκι του μπέργκερ οι Αμερικανοί το φτιάχνουν ανακατεύοντας ελαφρώς τον κιμά με κάποια σάλτσα, όπως είναι η όιστερ ή γούστερ σος, η κέτσαπ ή η σόγια σος. Αυτές ενισχύουν τη γεύση και κυρίως λειτουργούν «αποσμητικά» στην έντονη μυρωδιά του βοείου κρέατος.
  • Ακόμη, πολλοί σεφ βάζουν κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή χοντροτριμμένο, προσθήκη που δίνει υγρασία στο μπέργκερ.
  • Στη νοστιμιά συμβάλλουν τα φρέσκα ή ξερά μυρωδικά. Ταιριάζουν η ρίγανη, το θυμάρι, η μαντζουράνα, ο ξερός κόλιανδρος. Χρησιμοποιούμε ένα μυρωδικό για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα στο μπέργκερ.
  • Φυσικά, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα ενισχυμένο, «κανονικό» μπιφτέκι, στου οποίου το μείγμα θα προσθέσουμε, εκτός από τα μυρωδικά, τριμμένο κρεμμύδι, αυγό, φρυγανιά ή ψωμί και ελαιόλαδο.

Πώς το ζυμώνουμε, πώς το πλάθουμε

  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μόνο κιμά και ένα μυρωδικό, ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αντίθετα, στα ελληνικού τύπου μπιφτέκια χρειάζεται καλό ζύμωμα με βρεγμένα χέρια και, μόλις ετοιμάσουμε το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. 
  • Πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια πάχους 1,5 – 2 εκ. Αν το μπέργκερ είναι πολύ λεπτό, θα στεγνώσει, ενώ, αν είναι πολύ παχύ, είναι πιθανό να καεί εξωτερικά και μέσα να παραμείνει άψητο. Γι’ αυτό εξασφαλίζουμε πως όλα έχουν ίδιο πάχος.

Τι ψωμάκι χρησιμοποιούμε

Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά, θα βρούμε υπόγλυκα μπριοσάκια, που ταιριάζουν πολύ στα μπέργκερ με τυρένιες σάλτσες, μοναστηριακού τύπου ολικής άλεσης για τα μπέργκερ με δυνατό «βοδινό» κιμά, πολύσπορα ατομικά καρβελάκια για αμιγώς μοσχαρίσια μπιφτέκια συνοδεία λαχανικών, όπως και πατατόψωμα, που θα ταίριαζαν σε ανάμεικτα μπέργκερ από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου. Συνδυάζουμε ακόμη και πιο ιδιαίτερο ψωμί, όπως τζιαπάτα, καμπαγιού ή και πολυτελείας, με το μπιφτέκι της αρεσκείας μας. Αν δεν βρούμε, παραγγέλνουμε εγκαίρως από το φούρνο της γειτονιάς μας.

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-2

Τα καλύτερα μπέργκερ

Κλασικό τσίζμπεργκερ

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-3

Τσίλι μπέργκερ με τηγανητά «δαχτυλίδια» κρεμμυδιού

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-4

Μπέργκερ με πορτομπέλο, κασέρι και αγιολί

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-5

Ελληνικό μπέργκερ με κάππαρη και φέτα

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-6

Μπέργκερ σολομού με πικάντικη μαγιονέζα

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-7

Μίνι μπέργκερ με «μαριναρισμένη» ντομάτα και φρέσκο κρεμμύδι

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-8

Το απόλυτο veggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζα δίχως αυγό

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-9

Aρωματικό μπέργκερ με κιμά αρνιού

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-10

Μπέργκερ με χοιρινά μπριζολάκια, μουστάρδα και αγγουράκι τουρσί

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-11

Το απόλυτο γαριδομπέργκερ

Αφιέρωμα: Φτιάχνουμε μπέργκερ (10 συνταγές)-12

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή