Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεδειγμένα, οι μπριζόλες είναι το αγαπημένο comfort food των ελληνικών νοικοκυριών. Σοτέ, τηγανητό ή ψητό, αυτό το νόστιμο κομμάτι χοιρινού ή μοσχαριού ψήνεται σε λιγότερο από 15 λεπτά και μαζί με μια πράσινη σαλάτα αποτελεί το ιδανικό γεύμα.

Πόσες χορινές μπριζόλες υπάρχουν;

Λαιμού ή σπαλομπριζόλα; Με λίπος ή χωρίς; Να ζητήσουμε λεπτή μπριζόλα ή όχι;

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-1

Οδηγίες για σωστό ψήσιμο στο τηγάνι

Είναι σημαντικό να βάλουμε στο σκεύος μόνο όσες μπριζόλες χωράνε άνετα. Αν τις στριμώξουμε, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα στο σκεύος και, αντί να κάνουν ωραία κρούστα και να ψηθούν σωστά, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μοιάζουν σαν βρασμένες. Οπότε, αν χρειαστεί, τις ψήνουμε σε δόσεις.

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ –> εδώ

Δύο μυστικά νοστιμιάς για χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι

Το κόκαλο δυσχεραίνει το ψήσιμο, αλλά δίνει νοστιμιά

Μαγειρεύοντας τις μπριζόλες με το κόκαλο, το φαγητό γίνεται νοστιμότερο. Ωστόσο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το αφαιρέσει από την μπριζόλα, ώστε να εξασφαλίσουμε το ψήσιμο ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, εκεί όπου το κρέας είναι «κολλημένο» πάνω στο οστό. Το παίρνουμε, όμως, για να το προσθέσουμε στο σκεύος κατά το μαγείρεμα ώστε να αναβαθμίσουμε τη σάλτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για άλλες παρασκευές (ζωμούς κ.λπ). Αν δεν το αφαιρέσουμε, θα ήταν καλό να ελέγξουμε αν το πάχος της μπριζόλας είναι ίδιο με το πάχος του οστού. Αν δεν είναι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να το φέρει σε ίδιο μέγεθος, διαφορετικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κομμάτι που βρίσκεται κοντά στο οστό (το οποίο είναι και το πιο παχύ) δεν θα έχει ψηθεί, ενώ η υπόλοιπη μπριζόλα μπορεί να έχει ήδη στεγνώσει.

Άλμη, η πιο αποτελεσματική «μαρινάδα»

Οι μαρινάδες με βάση το ελαιόλαδο δεν φαίνεται να μαλακώνουν ιδιαίτερα το χοιρινό. Το κρέας παίρνει διάφορα αρώματα από τα μυρωδικά και τα λοιπά αρτύματα που μπορεί να εμπεριέχονται στο λάδι, αλλά δεν μαλακώνει κατ’ ανάγκη. Οπότε είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε σε άλλου είδους υγρά, όπως το κρασί, το ξίδι, ο χυμός εσπεριδοειδών, η σάλτσα ντομάτας ή η σάλτσα σόγιας. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς προτείνει μια εναλλακτική λύση για να γίνει η μπριζόλα «λουκούμι»: μαρινάρισμα σε άλμη. Το αλατόνερο, σε σχέση με το ελαιόλαδο (που χρησιμοποιείται συνήθως στις μαρινάδες), έχει μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με περίπου 10% αλάτι (δηλαδή 10 γρ. αλάτι για κάθε 100 ml νερό). Οσο το κρέας μένει στην άλμη, το αλατόνερο σπάει τις πρωτεΐνες του κρέατος και νοστιμίζει σε βάθος το κρέας. Ο ιδανικός χρόνος αναμονής στην άλμη είναι 12 ώρες (ένα βράδυ)· αν δεν έχουμε τόσο χρόνο, τότε όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-3

13 συνταγές για μπριζόλες στο τηγάνι που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια

 

Μπριζόλα με κρούστα κόλιανδρου και πιπεριών, με σπιτικά πατατάκια

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-4

Χοιρινά μπριζολάκια με τζίντζερ, σόγια, κόλιανδρο και μέλι

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-5

Χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και θυμάρι

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-6

Χοιρινή μπριζόλα «παναρισμένη» με μπαχαρικά, στο τηγάνι

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-7

Μπριζόλες χοιρινές στο τηγάνι με σάλτσα λαχανικών

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-8

Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-9

Μπριζόλες κρασάτες

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-10

Μπριζόλες με ντοματίνια και βαλσαμικό

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-11

Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-12

Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε ιδιότυπη μαρινάδα κρασιού

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-13

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-14

Μπριζόλες με «τουρλού» λαχανικών

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-15

Μπριζολάκια με γλυκό κρασί, σπιτική κέτσαπ και πατάτες με μπέικον

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)-16

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή