ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)

mprizoles_me-tomatinia-mparsamiko-k-skordo-thumb-large

Αποδεδειγμένα, οι μπριζόλες είναι το αγαπημένο comfort food των ελληνικών νοικοκυριών. Σοτέ, τηγανητό ή ψητό, αυτό το νόστιμο κομμάτι χοιρινού ή μοσχαριού ψήνεται σε λιγότερο από 15 λεπτά και μαζί με μια πράσινη σαλάτα αποτελεί το ιδανικό γεύμα.

Πόσες χορινές μπριζόλες υπάρχουν;

Λαιμού ή σπαλομπριζόλα; Με λίπος ή χωρίς; Να ζητήσουμε λεπτή μπριζόλα ή όχι;

Οδηγίες για σωστό ψήσιμο στο τηγάνι

Είναι σημαντικό να βάλουμε στο σκεύος μόνο όσες μπριζόλες χωράνε άνετα. Αν τις στριμώξουμε, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα στο σκεύος και, αντί να κάνουν ωραία κρούστα και να ψηθούν σωστά, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μοιάζουν σαν βρασμένες. Οπότε, αν χρειαστεί, τις ψήνουμε σε δόσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ –> εδώ

Δύο μυστικά νοστιμιάς για χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι

Το κόκαλο δυσχεραίνει το ψήσιμο, αλλά δίνει νοστιμιά

Μαγειρεύοντας τις μπριζόλες με το κόκαλο, το φαγητό γίνεται νοστιμότερο. Ωστόσο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το αφαιρέσει από την μπριζόλα, ώστε να εξασφαλίσουμε το ψήσιμο ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, εκεί όπου το κρέας είναι «κολλημένο» πάνω στο οστό. Το παίρνουμε, όμως, για να το προσθέσουμε στο σκεύος κατά το μαγείρεμα ώστε να αναβαθμίσουμε τη σάλτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για άλλες παρασκευές (ζωμούς κ.λπ). Αν δεν το αφαιρέσουμε, θα ήταν καλό να ελέγξουμε αν το πάχος της μπριζόλας είναι ίδιο με το πάχος του οστού. Αν δεν είναι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να το φέρει σε ίδιο μέγεθος, διαφορετικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κομμάτι που βρίσκεται κοντά στο οστό (το οποίο είναι και το πιο παχύ) δεν θα έχει ψηθεί, ενώ η υπόλοιπη μπριζόλα μπορεί να έχει ήδη στεγνώσει.

Άλμη, η πιο αποτελεσματική «μαρινάδα»

Οι μαρινάδες με βάση το ελαιόλαδο δεν φαίνεται να μαλακώνουν ιδιαίτερα το χοιρινό. Το κρέας παίρνει διάφορα αρώματα από τα μυρωδικά και τα λοιπά αρτύματα που μπορεί να εμπεριέχονται στο λάδι, αλλά δεν μαλακώνει κατ’ ανάγκη. Οπότε είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε σε άλλου είδους υγρά, όπως το κρασί, το ξίδι, ο χυμός εσπεριδοειδών, η σάλτσα ντομάτας ή η σάλτσα σόγιας. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς προτείνει μια εναλλακτική λύση για να γίνει η μπριζόλα «λουκούμι»: μαρινάρισμα σε άλμη. Το αλατόνερο, σε σχέση με το ελαιόλαδο (που χρησιμοποιείται συνήθως στις μαρινάδες), έχει μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με περίπου 10% αλάτι (δηλαδή 10 γρ. αλάτι για κάθε 100 ml νερό). Οσο το κρέας μένει στην άλμη, το αλατόνερο σπάει τις πρωτεΐνες του κρέατος και νοστιμίζει σε βάθος το κρέας. Ο ιδανικός χρόνος αναμονής στην άλμη είναι 12 ώρες (ένα βράδυ)· αν δεν έχουμε τόσο χρόνο, τότε όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.


13 συνταγές για μπριζόλες στο τηγάνι που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια

Μπριζόλα με κρούστα κόλιανδρου και πιπεριών, με σπιτικά πατατάκια


Χοιρινά μπριζολάκια με τζίντζερ, σόγια, κόλιανδρο και μέλι


Χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και θυμάρι


Χοιρινή μπριζόλα «παναρισμένη» με μπαχαρικά, στο τηγάνι


Μπριζόλες χοιρινές στο τηγάνι µε σάλτσα λαχανικών


Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά


Μπριζόλες κρασάτες


Μπριζόλες με ντοματίνια και βαλσαμικό


Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα από κάππαρη και μέλι


Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε ιδιότυπη μαρινάδα κρασιού


Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης


Μπριζόλες με «τουρλού» λαχανικών


Μπριζολάκια με γλυκό κρασί, σπιτική κέτσαπ και πατάτες με μπέικον