ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σεφ κατ’ οίκον: Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαγειρεύει γιουβαρλάκια με άγριο ρύζι

nor_rsz

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης μας ετοίμασε αρωματικά γιουβαρλάκια  με άγριο ρύζι, κόλιανδρο και λάιμ.

*Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι σεφ του εστιατορίου CTC.

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

  • 500 γρ. κιμάς λάπα
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • ½ μάτσο φρέσκος κόλιανδρος και μερικά ακόμα φύλλα για το γαρνίρισμα (ή μαϊντανός με άλλο γευστικό αποτέλεσμα), χοντροκομμένο
  • 1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για 7-8 λεπτά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τον ζωμό

  • 3 λίτρα ζωμός κρέατος
  • 100 γρ. άγριο ρύζι
  • 1 μπαστουνάκι τζίντζερ, φρέσκο, αποφλοιωμένο
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 τοπιναμπούρ ή πατάτες baby, σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ μπρόκολο ρομανέσκο ή  μπρόκολο ή κουνουπίδι ή και τα δύο, χωρισμένα σε μπουκέτα
  • 1 μανιτάρι πορτομπέλο, χοντροκομμένο
  • 3 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, την παρμεζάνα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το ξύσμα από το λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνουμε καλά και τα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια. Αλευρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό να πάρει βράση και ρίχνουμε το άγριο ρύζι. Βράζουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το τζίντζερ, το σέλινο, το καρότο, τα τοπιναμπούρ ή τις πατάτες και βράζουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και βράζουμε άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το ρομανέσκο και το μανιτάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε το τζίντζερ.

Για το αυγολέμονο χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά και τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το ¼ περίπου του ζωμού που έχει μέσα η κατσαρόλα μας (ενώ είναι ακόμα ζεστό).

Στη συνέχεια επιστρέφουμε το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα με το φαγητό και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί καλά αλλά προσοχή να μη βράσει γιατί θα μας κόψει το αυγολέμονο.

Γαρνίρουμε με τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Μια σταρένια μπίρα, ένα Sauvignon, μια Μαργαρίτα, ένα σαντορινιό χαρμάνι από Ασύρτικο κι Αθήρι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr