ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μήλα με κρέμα κανέλας στον φούρνο από τον Γιώργο Ηλιού

iliou_milakrema_kanella

Εύκολο / Μερίδες: για 6-8 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: 30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Γιώργος Ηλιού ετοιμάζει μήλα με κρέμα κανέλας στον φούρνο.

* Ο Γιώργος Ηλιού είναι σεφ του εστιατορίου Ciboulette στο Κολωνάκι.
 

Υλικά

  • 3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα έξι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για την κρέμα

  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 βανιλίνη ή αν έχουμε φυσική βανίλια χρησιμοποιούμε τα σπόρια από 1 λοβό
  • 4 κρόκοι αυγού
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το γαρνίρισμα

  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και το χυμό του λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ᵒC στον αέρα.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγού με τη ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ και να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Λίγο πριν φτάσει το μείγμα γάλακτος στο σημείο βρασμού, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ που έχουμε χτυπήσει τα αυγά με τη ζάχαρη, χτυπώντας αδιάκοπα με το σύρμα.

Επαναφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η κρέμα μας να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 20-25 εκ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ροδίζουμε ομοιόμορφα τα μήλα. Τα τοποθετούμε περιμετρικά πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου δούμε ότι έχει καραμελώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε την κρέμα από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε.

Tip: Όταν σερβίρουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με σπασμένα μπισκότα κανέλας ή τζίντζερ ώστε να δώσουμε το τραγανό και ελαφρώς πικάντικο στοιχείο στην κρέμα μας.

Στο ποτήρι μας: Καλβαντός, παλαιωμένο τσίπουρο ή ρούμι, λικέρ Τεντούρα ή ένα δροσερό Vinsanto.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr