Επιστροφή στη φύση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που πέρασε η μπόρα και τα σαράντα κύματα, φόβος προσωπικός, φόβος για τους αγαπημένους μας, για τους φίλους μας, τρόμος, πανικός και αυτοπεριορισμός. Μετά από τόση υποδειγματική υπομονή, ελάτε… Ελάτε να πάμε στη φύση, στα περιβόλια, στους ελαιώνες και στα αμπέλια.

«Δεύτε ευφρανθώμεν». Στολίστηκε η φύση για εμάς με τα καλύτερα ποικιλόμορφα και ζωηρότερα χρώματά της. Παπαρούνες, μολόχες, μαργαρίτες, χαμομήλια, λεμονιές, όλα ανθισμένα και μοσχοβολούν. Μοσχοβολούν και μας περιμένουν να τα δούμε, να τα μυρίσουμε, να τα αγγίξουμε και να ηρεμήσουμε. Να ευφρανθεί η ψυχή μας, να σκιρτήσει η καρδιά μας και να αγαλλιάσει το πνεύμα μας. Περάσαμε πολλές δύσκολες ώρες, μαύρα σύννεφα, κακές σκέψεις και φόβος, χωρίς να τον ομολογούμε… Η φύσις μάς καλεί. Αυτή θα μας ηρεμήσει και θα μας δώσει τους καρπούς της και το κουράγιο, να συνεχίσουμε τη ζωή. Ελάτε, πάμε στον λαχανόκηπο να μαζέψουμε αγκινάρες και μπιζέλια, είναι η εποχή τους τώρα τον Μάιο.

Να περάσουμε και από το αμπέλι, που μεγάλωσαν τα βλαστάρια τους και υπόσχονται καλή καρποφορία. Το αμπέλι θέλει συχνές επισκέψεις και κανάκεμα και σήμερα θα κόψουμε αμπελοκορφάδες για το φαγητό μας. Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καΐκι του ψαρά θέλει καραβοκύρη.

Αγκινάρες με αρακά (για 6-8 μερίδες)

8 αγκινάρες / 1 κιλό μπιζέλια / 12 φρέσκα κρεμμυδάκια / 1/2 ματσάκι άνηθο / 1/2 ματσάκι μάραθο / 4 κλαράκια δυόσμος φρέσκος / 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη / 1 ματσάκι αμπελοκορφάδες / 200 ml ελαιόλαδο / αλάτι, μαυροπίπερο, λίγο κύμινο / χυμός από 4 λεμόνια

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με λεμόνι και λίγο αλεύρι που έχουμε ανακατέψει, για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά βότανα και τα κρατάμε σε ξεχωριστό μπολάκι. Καθαρίζουμε – ξεσπυρίζουμε τον αρακά και κρατάμε μόνο τους σπόρους. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια για λίγο τον αρακά. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και, όταν αρχίσει να βράζει δυνατά, αραδιάζουμε τις αγκινάρες ομοιόμορφα, στοιχισμένες στη σειρά. Μετά από δεκαπέντε λεπτά, απλώνουμε από πάνω όλα τα μυρωδικά βότανα, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε μόνο την κατσαρόλα μας προσεκτικά, δεξιά αριστερά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού μισό λεπτό ακριβώς πριν σβήσουμε τη φωτιά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με τυρί φέτα ή κατίκι.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Μαΐου, τεύχος 169

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή