ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Τουρλού με πατάτες, φασολάκια, μπάμιες, κρόκο Κοζάνης και τζίντζερ

651705022_28631_mpriam_sto-tigani-me-melixloro

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα + 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 350 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες*
  • 60 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ξερά, σε ψιλά καρέ
  • 4 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1/2  κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή καυτερή πάπρικα)
  • 3 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  • 300 γρ. φασολάκια τσαουλιά
  • 2  μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 μάτσο φρέσκος δυόσμος, χοντροκομμένος
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Βάζουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί, προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι, και ψήνουμε για 30 λεπτά (είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε να βγάλουν οι μπάμιες  την ενοχλητική «βλέννα»).

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ, τον κρόκο Κοζάνης και το πιπέρι καγιέν για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις μπάμιες (που έχουμε προψήσει), τα φασολάκια και τις πατάτες, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά.

Μεταφέρουμε το όλον σε ένα ταψί, ρίχνουμε τον δυόσμο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Σερβίρουμε αν θέλουμε,  με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

* Καθαρίζουμε τις μπάμιες «ξεφλουδίζοντας» με ένα μαχαιράκι το κοτσάνι ολόγυρα, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr