ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή

651705017_28591_nea-elliniki-kouzina_tarta-me-kolokythi-troufa-kopanisti

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή: 10΄, Ψήσιμο: 40΄

Νοστιμότατο αλλά δύσκολο στον χειρισμό του, το τσουχτερό τυρί των Κυκλάδων γίνεται στα χέρια του σεφ μια εξαίσια τάρτα, χωρίς αυγά και με την προσθήκη μαγιάς στη ζύμη της βάσης.

Υλικά (για  ταρτιέρα 26-28 εκ.)

Για τη ζύμη κουρού

  • 160 γρ. αλεύρι  + λίγο ακόμα
  • 3 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • 1 φακελάκι (9 γρ.) ξηρή μαγιά (διογκώνει και δίνει μια «ψωμένια» νοστιμιά στη βάση)
  • λίγο ελαιόλαδο (για το σκεύος)

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. κολοκύθια, σε κυβάκια
  • 100 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
  • 30 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 60 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζύμη: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) όλα τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε σταδιακά 50-60 ml νερό και ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε με λίγο λάδι την ταρτιέρα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χλστ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ. Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει πυθμένα και τοιχώματα. Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, για να φουσκώσει  ομοιόμορφα στο ψήσιμο, και την ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρώς.

Γέμιση: Στο μεταξύ, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο αλάτι, γιατί η κοπανιστή είναι αρκετά αρμυρή.

Τάρτα: Αδειάζουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε την τάρτα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 25΄ ή μέχρι να γίνει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να σταθεί και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας στην επιφάνεια.

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ: Παραδοσιακό αλειφώδες τυρί, με έντονα πιπερίζουσα γεύση και χαρακτηριστικό υπόφαιο χρώμα που σκουραίνει όσο ωριμάζει. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή πρόβειο ή κατσικίσιο ή μείγμα αυτών. Είναι προϊόν ΠΟΠ και φτιάχνεται σε μικρά τυροκομεία των Κυκλάδων. Γνωστότερη είναι η κοπανιστή της Μυκόνου.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Ένα ημίξηρο λευκό κρασί!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr