ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Προδημοσίευση: Ντομάτες γεμιστές με μελιτζανοσαλάτα και φέτα

nor_nt

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 10-12 τεμάχια / Προετοιμασία: 40΄+αναμονή 1 ώρα / Χρόνος: 40΄

Ένα από τα αγαπημένα καλωσορίσματα της Νένας Ισμυρνόγλου, σεφ στο εστιατόριο Ella Greek Cooking. «Ντομάτα, μελιτζάνα και βασιλικός, και μύρισε καλοκαίρι!» λέει χαρακτηριστικά η σεφ.

Υλικά

  • 10-12 μικρές ντομάτες, 100 γρ. η καθεμιά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (για το σερβίρισμα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο (για το σερβίρισμα)

Για τη μελιτζανοσαλάτα

  • 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 1-2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 1-2 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπερι

Διαδικασία

Κόβουμε το κοτσάνι και το σκληρό μέρος από τις ντομάτες, τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι και κρατάμε την ψίχα σε ένα μπολ. Αλατίζουμε εσωτερικά τις άδειες πλέον ντομάτες και τις γυρίζουμε ανάποδα σε ταψί που ιδανικά θα τις χωράει ακριβώς. Τις αφήνουμε 1 ώρα στην άκρη, να στραγγίξουν από τα υγρά τους και να νοστιμίσουν από το αλάτι. Παράλληλα, φτιάχνουμε τη μελιτζανοσαλάτα.

Μελιτζανοσαλάτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε ταψάκι και ψήνουμε ακριβώς κάτω από το γκριλ για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη, καμένη, ενώ το εσωτερικό μαλακό.

Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει, αλλιώς συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας τες από το κοτσάνι και αδειάζουμε προσεκτικά την ψίχα τους σε μπολ.

Προσθέτουμε το μαστιχέλαιο, το λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη και χτυπάμε για 2 λεπτά, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τη φέτα και ανακατεύουμε.

Ντομάτες: Γυρίζουμε στη θέση τους τις ντομάτες, μέσα στο ίδιο ταψί, που θα έχει λίγα από τα ζουμάκια τους, τις γεμίζουμε με το μείγμα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.

Τακτοποιούμε σε πιατέλα τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και το μαυροκούκι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με πέστο βασιλικού.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr