Ζητείται διάστερο εστιατόριο για κυκλαδίτικο τυράκι

Ζητείται διάστερο εστιατόριο για κυκλαδίτικο τυράκι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρέψτε την ελληνική κουζίνα. Συνεργαστείτε, αναπροσαρμοστείτε και αναπροσαρμόστε την. Ανακαινίστε και επανεκκινήστε την. Τολμήστε το παράτολμο.

Σεβασμός και ευγνωμοσύνη στους εστιάτορες, στους δαφνοστεφείς σεφ και στους λαϊκούς μαγείρους. Σε όλους τους τρυφερούς ποιητές της καθημερινότητάς μας, που μεταβολίζουν τη σωρευμένη κούρασή μας, μεταποιούν την ανία μας, φωτίζουν τη χαρά μας. Σεβασμός και έπαινοι. Οι σαλοτραπεζαρίες τους, οι αυλές και οι βεράντες τους είναι τα «σπουδαία, καλά μέρη»* μας, το habitat για τα κρυστάλλινα ντλιν της γιορτής, για τα «γεια μας», για καβγάδες και αγκαλιές. Κατ’ αρχάς, σεβασμός.

Αντιμέτωποι καθώς είναι με μια ιστορική πρόκληση, ας μου επιτρέψουν μια παρότρυνση: Θρέψτε την ελληνική κουζίνα. Συνεργαστείτε, αναπροσαρμοστείτε και αναπροσαρμόστε την. Ανακαινίστε και επανεκκινήστε την. Τολμήστε το παράτολμο. Μη σταθείτε στα παρελθόντα κλέη, ανατρέψτε τα δόγματα. Προκαλέστε. Συντονιστείτε με τη συναρπαστική περπατησιά στο πλανητικό χωριό, όμως διατηρήστε τη νηφαλιότητά σας, μην αντιγράψετε. Ασκήστε την προσωπική σας έκφραση, διατυπώστε το ιδίωμά σας, υπερασπιστείτε το. Περιέχουμε εξωτικισμούς σπουδαίους, ερευνήστε. Συνάψτε γάμο σταθερής ποιοτικής απόδοσης με παραγωγούς και εμπόρους. Γυρέψτε διευκρινίσεις, απαιτήστε το βέλτιστο, δώστε τους τα φώτα σας, αλλάξτε τους τα φώτα. Πάρτε την ευθύνη πάνω σας, ανίδρωτα δεν θα αλλάξει τίποτα. Φτιάξτε το ελληνικό** εστιατόριο του μέλλοντος. Μαγειρέψτε το μέλλον σας. Αυτός ο μπαξές, αυτός ο πλουμιστός μπαξές μπορεί να ευφράνει όλους. Πυροδοτηθείτε.

 * Με τον όρο «great good place» ή «third place» περιγράφει ο κοινωνιολόγος Ray Oldenburg όλα τα μέρη εκτός από τα δύο βασικά της καθημερινότητας του ανθρώπου (σπίτι και χώρος εργασίας) που είναι απαραίτητα για την ψυχαγωγία του και την κοινωνική του εξέλιξη. 

 ** Ελληνικό εστιατόριο θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί και το σουσάδικο του Δρακουλαράκου στο Σύνταγμα, καθώς και κάθε εστιατόριο που χρησιμοποιεί σε μεγάλο ποσοστό εγχώριες πρώτες ύλες. Κάθε εστιατόριο που μιξάρει το ντόπιο με το αλλότριο. Κατ’ αναλογία, δεν μπορεί να θεωρείται ελληνικό το εστιατόριο που σερβίρει choriatiki με ψευδεπίγραφη φέτα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 170

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή