Ελληνικά ροζέ με τον τρόπο της Προβηγκίας

Ελληνικά ροζέ με τον τρόπο της Προβηγκίας

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ροζέ κρασιά σε στιλ Προβηγκίας, δηλαδή αυτά που έχουν απαλό χρωματισμό και είναι πιο ευκολόπιοτα, έχουν αναδειχτεί σε παγκόσμια τάση. Αυτή η μόδα δεν μπορούσε να αφήσει αμέτοχους τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι άρχισαν να παράγουν premium ροζέ επιλογές από ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες.

Idylle d’ Achinos 2019, Αγιωργίτικο-Syrah, La Tour Melas, Αχινός, Φθιώτιδα

Το Κτήμα Μελά ξεκίνησε από ένα στοίχημα: ότι μπορεί να παραγάγει ποιοτικά ερυθρά κρασιά στην Ελλάδα και να ανταγωνιστεί αυτά του Bordeaux. Αφού κατάφερε το αρχικό στοίχημα, στη συνέχεια δημιούργησε το Idylle, ένα ελληνικό ροζέ κρασί που έχει γίνει trend και το οποίο σίγουρα έχουν δοκιμάσει πολλοί οινόφιλοι. Έντονα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων ξεχειλίζουν από το ποτήρι. Στο στόμα είναι μέτριου όγκου, με λιπαρή υφή και δροσιστική οξύτητα.

Amuse Rosé 2019, Sauvignon Blanc-Μούχταρο, Κτήμα Μουσών, Άσκρη, Θήβα

Στην Κοιλάδα των Μουσών, στη Θήβα, η οικογένεια Ζαχαρία παράγει εξαιρετικά κρασιά και έχει αναβιώσει την ποικιλία Μούχταρο. Το Amuse είναι ένα χαρμάνι από το φρουτώδες λευκό Sauvignon Blanc και λίγο Μούχταρο. Το Μούχταρο είναι μια ερυθρή ποικιλία με εξαιρετικά υψηλή οξύτητα και άγριες τανίνες. Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε ένα ροζέ κρασί με αρώματα φράουλας, κερασιού, ανθέων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι μετρίου όγκου, με τονισμένη οξύτητα.

Peplo 2019, Αγιωργίτικο-Syrah-Μαυροφίλερο, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος

Όταν ο Γιώργος Σκούρας αποφασίζει να δημιουργήσει ένα premium ροζέ κρασί, δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από το… Peplo. Είναι ένα από τα πιο ποιοτικά ελληνικά ροζέ κρασιά και έχει πάρει το όνομά του από το πέπλο που σχηματίζεται στον πήλινο αμφορέα όπου μένει για τέσσερις μήνες με τις φλούδες του. Στη μύτη διακρίνεις φράουλα, κεράσι, ροζ γκρέιπφρουτ και άνθη, ενώ αφήνει και μια ορυκτότητα. Ως προς το στόμα, έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, με δροσερή οξύτητα και τα εσπεριδοειδή κυριαρχούν.

L’ Esprit du Lac 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, μετά την επιτυχία με τις Ακακίες, δημιούργησε από τα παλιά αμπέλια του Κτήματος το «Πνεύμα της Λίμνης». Ένα ποιοτικό Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, μια ψυχρή περιοχή που παράγει κρασιά λιγότερο αλκοολικά, με υψηλές οξύτητες. Έντονα αρώματα ανθέων, γιασεμί και ακακία, και αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως ροδάκινο, βερίκοκο, και άγουρες φράουλες. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με ισορροπημένο αλκοόλ και υψηλή οξύτητα.

Alpha Rosé 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Το Alpha Rosé παράγεται από επιλεγμένο αμπελώνα του Αμυνταίου σε υψόμετρο 690 μ. και είναι ένα από τα ροζέ που σε τυφλή δοκιμή στον πρόσφατο Διαγωνισμό Οίνου στη Θεσσαλονίκη έκλεψε την παράσταση. Στη μύτη κυριαρχούν εσπεριδοειδή, μοσχολέμονο, φλούδες πορτοκαλιών και βοτανικά στοιχεία. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με τονισμένη οξύτητα και ισορροπημένο αλκοόλ.

Rosette 2018, Μανδηλαριά, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Το Rosette είναι ένα ροζέ παλαιάς κοπής από Μανδηλαριά, μια ποικιλία δύστροπη, με καταγωγή από το Αιγαίο, που δύσκολα εμφιαλώνεται μόνη της. Έχει έντονο, βαθύ χρωματισμό, αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων με νότες λουλουδιών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, με λιπαρή υφή και τραγανή οξύτητα.

Rosé de Xinomavro 2018, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένας παραγωγός που έχει δώσει άλλη διάσταση στο Ξινόμαυρο. Παράγει κρασιά πιο μοντέρνα, με έντονα ανθικά αρώματα, που πίνονται νέα. Στο ροζέ όμως έχει δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού προσπαθεί να φτιάξει ροζέ που να μπορούν να παλαιώσουν σαν κάποια ισπανικά. Μυρίζοντας το ποτήρι, βρίσκεις κόκκινα ώριμα φρούτα, μαρμελάδα φράουλα, κεράσι, αποξηραμένη ντομάτα και ώριμα άνθη. Στο στόμα είναι γεμάτο, με τονισμένη οξύτητα και λιπαρή αίσθηση.

Merlot Single Vineyard 2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια, ένας φρέσκος αέρας αλλαγών στο οινοποιείο έφερε το Merlot Single Vineyard Rosé. Αρώματα από φρούτα όπως φράουλα και κεράσι αναδίδονται από το ποτήρι, με τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, να κυριαρχούν. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα με λιπαρή υφή και δροσιστική οξύτητα.

Mavrosé 2019, Αυγουστιάτης-Μαυροτράγανο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

To T-Oinos είναι ένα οινοποιείο που διαθέτει κρασιά στις καλύτερες λίστες των εστιατορίων παγκοσμίως. Παράγει εξαιρετικά premium Ασύρτικα και Μαυροτράγανα, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα το terroir της Σαντορίνης. Το Mavrosé είναι ένα χαρμάνι από την ποικιλία Αυγουστιάτης με λίγο Μαυροτράγανο από αμπελώνες που φτάνουν τα 400 μ. υψόμετρο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθέων και μια υφάλμυρη αίσθηση. Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο όγκο, με τραγανή οξύτητα.

Delear 2019, Syrah-Grenache, Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα

Το Κτήμα Σεμέλη έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή κρασιών. Πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο ροζέ σε στιλ Προβηγκίας, που σε δελεάζει να το δοκιμάσεις. Ανακινώντας το ποτήρι, μυρίζουν αρώματα από τριαντάφυλλο, άνθη λεμονιάς, κόκκινα τραγανά φρούτα – φράουλα, κεράσι και ρόδι. Επίσης διακρίνουμε αρώματα εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι, άνθη, κόκκινη πιπεριά και φύλλα ντομάτας. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με τραγανή οξύτητα και λιπαρή υφή.

Ο ειδικός απαντά: Ποιο είναι το σωστό ποτήρι για το ροζέ κρασί; Σε ποια θερμοκρασία το σερβίρουμε και με τι το συνδυάζουμε;

  • Τα ροζέ κρασιά θα πρότεινα να τα απολαμβάνετε σε ποτήρια λεπτά και ψηλά, όπως αυτά της Riesling, ή σε ποτήρια με μεγάλο κουπέ και ανοιχτό στόμιο, όπως αυτά της Βουργουνδίας και της γαλλικής ποικιλίας Pinot Noir.
  • Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 7-11°C, ανάλογα με το στιλ του κρασιού. Τα πιο ελαφριά πρέπει να τα πίνουμε πιο δροσερά, ενώ τα πιο γεμάτα και πληθωρικά σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία.
  • Το ροζέ είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί. Συνδυάζεται με όλα τα λαδερά φαγητά, όπως φασολάκια, γεμιστά ή μπριάμ. Επίσης, με μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα και θαλασσινά, αλλά και πίτσες: μαργαρίτα για τα πιο ελαφριά, πικάντικες για τα πιο γεμάτα ή με λαχανικά για τους vegetarians. Φυσικά, ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός αγαπούν να συνδυάζονται με ροζέ κρασιά, είτε ωμά είτε ψητά σε φιλέτο.

Στείλτε τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες για το κρασί στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή