Τα μπαρ δεν είναι πια όπως τα ξέραμε

Τα μπαρ δεν είναι πια όπως τα ξέραμε

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του Baba au rum, προβληματίζεται για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους της φιλοξενίας.

Στις αρχές Ιουνίου η είσοδος μέσα στα μπαρ επιτρεπόταν σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, σε συνάρτηση με τα παράθυρα και τις εισόδους που διέθετε κάθε μαγαζί. Και παρότι όλοι γίναμε μάρτυρες περιστατικών όπου δεν τηρούνταν τα μέτρα αποστασιοποίησης, η πιθανότητα ελέγχου αλλά και ο φόβος για την υγεία συγκρατούν τους επαγγελματίες που θέλουν να είναι τυπικοί και που έχουν χτίσει ένα καλό όνομα για τις επιχειρήσεις τους. Με αυτά τα δεδομένα, τα μπαρ δεν είναι πια όπως τα ξέραμε. Μιλώντας με τον Θάνο Προυναρού, ιδιοκτήτη του αθηναϊκού Baba au rum, παίρνουμε μια πρόγευση από τις επερχόμενες αλλαγές.

«Χωρίς τουρίστες και με την οικονομική κρίση να θεωρείται σίγουρη, το μπαρ δεν μπορεί να στηρίξει μια κάβα με τόσο μεγάλη ποικιλία σε ρούμια, ούτε και τον κατάλογο με τα περισσότερα από 25 κοκτέιλ», μας λέει. «Πρέπει να έχουμε ευελιξία και να κάνουμε πιο εύκολη λίστα, με παρασκευές που χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και καλύτερη διαχείριση υλικών. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας αλλάζουμε προσωρινά φιλοσοφία και βγάζουμε έναν πολύ μικρό κατάλογο μιας χρήσης, τυπωμένο σε ανακυκλωμένο χαρτί, τον οποίο μπορείς και να πάρεις μαζί σου. Περιλαμβάνει 11 κοκτέιλ με χαμηλωμένες τιμές και η φιλοσοφία του είναι “Happy Summer Menu”. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι τα μπαρ είναι εδώ για να κρατήσουν τη χαρά και την αισιοδοξία με υψηλά στάνταρ», μας εξηγεί. Παράλληλα, το take-away που είχε ξεκινήσει εν μέσω καραντίνας συνεχίζεται, όπως και το delivery κοκτέιλ σε ειδικές σακούλες τροφίμων, σε κενό αέρος. Προσαρμογές αναγκαίες. Κάπου όμως μπαίνει και μια κόκκινη γραμμή.

«Δεν σκοπεύω να μειώσω το προσωπικό. Είναι από τις βασικές μου αποφάσεις. Εφόσον το μαγαζί διατηρήσει την ισορροπία του, όχι σε κέρδη, αλλά στο να μην έχει ζημιές, δεν θα μειώσουμε ούτε και τους μισθούς. Σαφέστατα, όμως, θα χρειαστεί υποστήριξη από το κράτος», λέει και σημειώνει: «Θα έπρεπε να ανοίξουμε καλύτερα οργανωμένοι. Θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις μας και στους εργαζομένους. Βλέπουμε ότι μας αντιμετωπίζουν ακόμα λες και είμαστε κάποιοι underground τύποι, κι όχι σαν ανθρώπους της γεύσης, της δημιουργίας, του τουρισμού. Ποιος μας προστατεύει εμάς; Κάθε εβδομάδα όλοι οι άνθρωποι της εστίασης θα έπρεπε να κάνουν τεστ. Αρκεί μόνο η μάσκα; Ως άνθρωποι της φιλοξενίας, και κάνοντας ένα άκρως κοινωνικό επάγγελμα, είμαστε πολύ εκτεθειμένοι».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή