Τσιγαρέλι με αλμύρα και σκορπίνα στον φούρνο

Τσιγαρέλι με αλμύρα και σκορπίνα στον φούρνο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 50΄

Κερκυραϊκής καταγωγής το τσιγαρέλι, εδώ μαγειρεύεται με αλμύρα, φινόκιο και ψάρι. Το μαγείρεμα ξεκινά στην κατσαρόλα και ολοκληρώνεται στον φούρνο. Αν βάλουμε μικρότερα ψάρια, τα βγάζουμε νωρίτερα από τη γάστρα για να μη στεγνώσουν.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 κιλό αλμύρα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια
  • 1 μεγάλη σκορπίνα περίπου 1½ κιλό ή 2-3 μικρότερες, καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες πατάτες, σε κύβους 2 εκ.
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι

Διαδικασία

Αλατίζουμε το ψάρι και το βάζουμε σε μια γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για 15 δευτερόλεπτα.

Τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα της. Στραγγίζουμε.

Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φινόκιο και όλα τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε 500 ml νερό, αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Aδειάζουμε το όλον στη γάστρα γύρω από το ψάρι. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, τακτοποιούμε την αλμύρα γύρω από το ψάρι, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο (χωρίς το καπάκι) για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Τι πίνουμε: Ένα παγωμένο ροζέ.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή