Τριάντα πρωτότυπες, λαχταριστές θερινές συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο «Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο» που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. Τριάντα συνταγές με θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια, πιστές στον βασικό κανόνα που διέπει την καλογερική διατροφή: όχι κρέας και προϊόντα ζωικά, αλλά ολόφρεσκες, ευφάνταστες και απίστευτα γευστικές. Αστακός με μάραθο, χταπόδι με μελιτζάνες, αρωματικά καλαμαράκια στον φούρνο, μυρωδάτο ντοματόρυζο, πιλάφι με θαλασσινά, σιγομαγειρεμένα τουρλού, ένα μουσακάς νηστίσιμος (!) κ.ά.
Στο βιβλίο μας έχουμε και ψάρι. Γιατί το ψάρι είναι το «καλό» φαγητό των γιορτών και των πανηγύρεων. Η μεγάλη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου διακόπτεται για μια μόνο ημέρα, στις 6 Αυγούστου, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Την ημέρα αυτή στον ταβά μπαίνει φρέσκος μπακαλιάρος και συμμαγειρεύεται με τρυφερά κολοκυθάκια, αλλά και ψαρόσουπα και φουρνιστές σαρδέλες.
Κανείς δεν μαγειρεύει vegetarian φαγητά καλύτερα από τους Αγιορείτες μοναχούς!
«Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο» κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.