Στην απονομή των πρώτων βραβείων του νέου οδηγού εστιατορίων Gault & Millau Hellas

Στην απονομή των πρώτων βραβείων του νέου οδηγού εστιατορίων Gault & Millau Hellas

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου βρεθήκαμε στο εστιατόριο Aleria, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δυο εκδηλώσεις για τις απονομές των βραβείων του γαστρονομικού οδηγού Gault & Millau Hellas. Λόγω των συνθηκών πραγματοποιήθηκαν δυο εκδηλώσεις, στις 27/7 στο εστιατόριο του Κεραμεικού και στις 29/7 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Ο θεσμός των βραβείων Gault & Millau μετράει περί τις πέντε δεκαετίες. Ιδρυτές του είναι οι Henri Gault και ο Cristian Millau, που τη δεκαετία του ’60 διατηρούσαν σε εφημερίδα του Παρισιού την δημοφιλή στήλη «Βόλτες το Σαββατοκύριακο». Το 1962 εξέδωσαν τον οδηγό Le Guide Juillard που περιελάμβανε οτιδήποτε γαστρονομικά ενδιαφέρον είχε να δείξει το Παρίσι. Αργότερα ο οδηγός έγινε περιοδικό με θέμα το φαγητό και το κρασί και το 1972 οι Gault και Millau εξέδωσαν έναν γαστρονομικό οδηγό για γαλλικά εστιατόρια που έριχναν φως στην τότε νέα “nouvelle cuisine”. Σήμερα ο οδηγός απαντάτε σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η επιλογή των εστιατορίων και των υποψήφιων σεφ και ζαχαροπλαστών γίνεται μέσω ανωνύμων επιθεωρήσεων που πραγματοποιούν διεθνείς συνεργάτες/επιθεωρητές για χάρη του οδηγού. Στο Aleria, απονεμήθηκαν τα βραβεία Les Grands de Demain, δηλαδή τα αυριανά ταλέντα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, όπως επιλέχθηκαν από τους επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas.

Εδώ ξεχώρισαν οι σεφ Άκης Σουλτάνης, Παύλος Κυριάκης, Δήμος Σαμουράκης και Nίκος Θωμάς. Ζαχαροπλάστης της χρονιάς (Pâtissier de l’année) ανακηρύχθηκε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης από το εστιατόριο Σπονδή και σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année), ο Γκίκας Ξενάκης του εστιατορίου Aleria.

Στην απονομή των πρώτων βραβείων του νέου οδηγού εστιατορίων Gault & Millau Hellas-1

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος του Gault & Millau Hellas μετέφερε και το μήνυμα αισιοδοξίας του νέου Προέδρου του Gault & Millau, Jacque Bally επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι του Gault & Millau θα συνεχίζουν να στηρίζουν όλα τα μέλη της αλυσίδας της εστίασης, εντός και εκτός κουζίνας. «Στόχος της ομάδας του Gault & Millau Hellas ήταν να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν τρόπο αξιολόγησης των εστιατορίων και των σεφ όμοιο με αυτόν που ισχύει σε όλες τις χώρες έκδοσης του Οδηγού. […] Η άφιξη του Gault & Millau στη χώρα μας είναι ταυτόσημη με την ένταξη σε ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής στοιχείων γαστρονομικής κουλτούρας», ανέφερε. Στην εκδήλωση δοκιμάσαμε τις υπέροχες δημιουργίες του σεφ Γκίκα Ξενάκη και της ομάδας του Aleria, όπως ταρτάρ κολιού μαρινέ σε λάδι από φύλλα συκιάς, μια χορτόπιτα σε αέρινο φύλλο, κράκερ καλαμποκιού με καβούρι, ένα “τοστ” γαρίδας σαγανάκι (!) αλλά και μοσχαρίσιο ταρτάρ σε σπιράλ πατάτας, μια ερμηνεία του ντουέτου κεφτεδάκια με πατάτες, που με πολύ γούστο, χιούμορ και συμπυκνωμένη γεύση παρουσίασαν. Το φαγητό συνόδευσαν τα κρασιά του Οινοποιείου Μπουτάρη, όπως το νέο Σαββατιανό του Κτήματος Μάτσα, το Δίανθο, ένα ροζέ από Ξινόμαυρο και τη Νάουσα Μπουτάρη του 2017.

Στην απονομή των πρώτων βραβείων του νέου οδηγού εστιατορίων Gault & Millau Hellas-2

 

Τα βραβεία του Gault & Milau Hellas 2020

Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)

Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi)

Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s

Επιλογή Gault & Millau για ψάρι: Travolta

Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw

Καλύτερο POP: Χάλαβρο open bar

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi

Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)

Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall

Les Grands de Demain –Ταλέντα Gault & Millau

  • Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue
  • Παύλος Κυριάκης: The Zillers
  • Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins
  • Nίκος Θωμάς: Simul

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή