Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρακτέρ, εργάτες, ήλιος, μυρωδιά από χώμα και η χλωρή αίσθηση των φρέσκων φασολιών που σχεδόν ξεχύνεται από τις φωτογραφίες.

Είναι Ιούλιος και οι εργασίες για τη συγκομιδή των οσπρίων στο χωράφι στο οροπέδιο του Φενεού βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού-1

Εγώ όμως θα σας μεταφέρω σε ένα χειμωνιάτικο βράδυ πριν από κάμποσο καιρό, όταν πρωτογνώρισα την επιχείρηση «Δικότυλον». Είναι Σάββατο και στην Γκούρα Κορινθίας, στα 1.200 μ. υψόμετρο, η θερμοκρασία είναι κοντά στους 6 βαθμούς. Ακριβώς δίπλα στην πλατεία, σε έναν μικρό χώρο, τρία ζευγάρια μάτια είναι ευλαβικά σκυμμένα πάνω από βουναλάκια με φασόλια και κάτω από δυνατό φως σπυρί σπυρί διαλέγουν με το χέρι τους λοβούς και τους βάζουν σε λεκάνες για να ακολουθήσει η συσκευασία, επίσης με το χέρι. Το σακουλάκι γεμίζεται με σέσουλα, ζυγίζεται και κλείνει αεροστεγώς με ειδικό συρραπτικό – το μόνο «μηχανικό» στοιχείο σε ολόκληρο το εργαστήριο.

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού-2

Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου, το εργαστήριο έχει πια μεταφερθεί στην Αθήνα για να συσκευάζονται τα προϊόντα πιο κοντά στα μέρη που διανέμονται, αλλά ο Κώστας, η σύζυγός του Άννα και ο Γιάννης συνεχίζουν να ξεσπυρίζουν τα φασόλια ένα ένα με το χέρι.

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού-3

Καλλιέργεια με ιστορία

Το 2015, τα δύο ξαδέλφια, ο Γιάννης Μητρόπουλος και ο Κώστας Δάρης, έχοντας συνταξιοδοτηθεί, αποφασίζουν να γυρίσουν στο χωριό όπου μεγάλωσαν και να καλλιεργήσουν ξανά τα πατρογονικά εδάφη. Στο οροπέδιο του Φενεού η τεχνική της καλλιέργειας οσπρίων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα, τότε που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποξηράνθηκε η λίμνη που κάλυπτε το οροπέδιο. Περικυκλωμένη από τους ορεινούς όγκους του Χελμού, της Ζήρειας και της Ντουρντουβάνας, η κλειστή πεδιάδα του Φενεού αποτελεί τον πυθμένα της παλιάς λίμνης, γεγονός που κάνει τα εδάφη ιδανικά για την καλλιέργεια οσπρίων, αφού συγκρατούν τη σχετική υγρασία τους. Οι θερμοκρασίες δύσκολα ανεβαίνουν πάνω από τους 27°C, ενώ τα έλατα και τα πεύκα τριγύρω συμβάλλουν στα δροσερά καλοκαίρια.Το μικροκλίμα, λοιπόν, είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια φασολιών αλλά και φάβας.

Από γενιά σε γενιά

Η σπορά, τα σκαλίσματα, το δέσιμο των φυτών, η συγκομιδή, ο καθαρισμός, η συσκευασία, όλα στο «Δικότυλον» γίνονται με το χέρι, όπως δεκάδες χρόνια πριν. Αυτή η γνώση, που κυλάει από γενιά σε γενιά, είναι καθοριστική για την ποιότητα των οσπρίων. Τα φασόλια βανίλιες Φενεού και η φάβα Φενεού έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται: «Η ικανότητα των παραγωγών να διακρίνουν το ακριβές χρονικό στάδιο στο οποίο οι λοβοί είναι έτοιμοι προς συγκομιδή διασφαλίζει την υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε θρεπτικές ουσίες, καθιστώντας τη “Φάβα Φενεού” προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας».

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού-4

Η σημασία της τυποποίησης

Ο Κώστας και ο Γιάννης ήταν οι πρώτοι που συσκεύασαν και τυποποίησαν βανίλιες, γίγαντες και φάβα Φενεού, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την ένδειξη ΠΓΕ (τα υπόλοιπα όσπρια της περιοχής διακινούνται χύμα ή συσκευάζονται από μεγάλες εταιρείες και πωλούνται με τις σχετικές ενδείξεις). Έφτιαξαν μια καλαίσθητη συσκευασία και ξεκίνησαν μόνοι τους την προώθηση και τη διακίνηση του προϊόντος, χωρίς ειδικούς και συμβούλους.

Τα «μαργαριτάρια» του Φενεού-5

Οι βανίλιες, που ονομάστηκαν έτσι λόγω του κατάλευκου χρώματός τους και της γλυκιάς τους γεύσης, και τα υπόλοιπα προϊόντα «Δικότυλον» διανέμονται σε δεκάδες παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ φτάνουν και μέχρι τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Πολωνία ακόμα και το Χονγκ Κονγκ! Οι βανίλιες και οι γίγαντες βράζουν εύκολα, η μαλακή αλλά συμπαγής τους σάρκα κρατάει τον φλοιό και μετά το βράσιμο, ενώ η γεύση τους είναι διακριτική και νόστιμη. Η φάβα είναι μια αποκάλυψη: με έντονη γεύση, λαμπερό χρώμα και εύκολη στο βράσιμο.

Τα προϊόντα Δικότυλον τα βρίσκουμε στα καταστήματα Αύρα, Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Ελληνικά Καλούδια, Καταλαχού, Μανδραγόρaς, Olicatessen. Όσπρια Δικότυλον, Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, Τ/6974-859.462, www.dikotylon.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή