Γαστρονόμος: Πού ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά στο κέντρο;

Γαστρονόμος: Πού ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά στο κέντρο;

Στο κέντρο, ανάμεσα σε γραφεία εταιρειών και εμπορικά καταστήματα, θα βρούμε και κανονικά μαγαζιά «της γειτονιάς». Ανάμεσά τους και κάποια εξαιρετικά μανάβικα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους κατοίκους του κέντρου ή τους περαστικούς που ψάχνουν κάποιο ιδιαίτερο φρούτο ή λαχανικό ή θέλουν απλά να κάνουν τις προμήθειες της ημέρας στο δρόμο για το σπίτι, αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας μανάβικα. Στους πάγκους τους θα βρούμε πρώτης ποιότητας φρούτα και λαχανικά, φρέσκα αγροτικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς αλλά και εξωτική πραμάτεια.

Κάναμε μια βόλτα από τα Εξάρχεια μέχρι το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι και γεμίσαμε τις τσάντες μας και το ψυγείο μας για την εβδομάδα. Σημειώστε τις διευθύνσεις για την επόμενη φορά που θα τύχει να είστε κάπου κοντά.

Προϊόντα μικρών παραγωγών

Το Καταλαχού είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση συνεργατικού μανάβικου, παντοπωλείου και καφέ. Το επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά έχοντας ακούσει για τα βιολογικά προϊόντα του που πωλούνται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αυτό που βρήκαμε δεν μας απογοήτευσε. Το καλοκαίρι φέρνει εξαιρετικές, βιολογικές ντομάτες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ την περασμένη άνοιξη οι αγκινάρες Τροιζηνίας ήταν γλύκισμα. Για τις δε φράουλες από την ίδια περιοχή γινόταν χαμός (χτυπούσαν τα τηλέφωνα για ρεζερβέ). Όλο τον χρόνο όμως στο Καταλαχού βρίσκουμε αξιόλογα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, βιολογικά και μη από Τροιζηνία, Πέλλα, Κόρινθο, Χανιά, Πήλιο και Ιωάννινα- πάντα σύμφωνα με την εποχικότητα. Ανεξάρτητα από δίκτυα διανομής, οι φίλοι που τρέχουν το κατάστημα συνάπτουν συμφωνίες κατευθείαν με μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Πολλές φορές μάλιστα ταξιδεύουν στον τόπο παραγωγής των οπωροκηπευτικών για να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους και τις πρακτικές που ακολουθούν. Όπως σημειώνουν και οι ίδιοι, από παραλαβή σε παραλαβή υπάρχουν αυξομειώσεις στην ποσότητα των προϊόντων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζονται, γι’ αυτό αν ενδιαφέρεστε να ψωνίσετε πολλά, θα σας προτείναμε να κάνετε πρώτα ένα τηλέφωνο και να ρωτήσετε τι υπάρχει εκείνη την ημέρα στη γωνιά της μαναβικής. Εκεί θα βρείτε ακόμα: πολύ καλά αυγά, αλίπαστα, τυριά και κατεψυγμένες πίτες.
Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/210-36.13.851 (γίνονται και διανομές κατ’ οίκον)

Γαστρονόμος: Πού ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά στο κέντρο;-1

Μήπως ψάχνετε για λίτσι;

Στο οπωροπωλείο Four Seasons της Καρνεάδου ταιριάζει ο χαρακτηρισμός μπουτίκ, έτσι όπως έχει οργανωμένα με χάρη τα φρέσκα του, άλλοτε στη σειρά και άλλοτε σε τακτικές πυραμιδούλες, στολισμένα με αμπελόφυλλα ή ακόμα και λουλούδια. Το κατάστημα έχει εξαιρετική ποικιλία και είναι πάντα φουλαρισμένο με τα καλά της εποχής αλλά και κάποιες εξωτικές προσθήκες. Είτε ψάχνουμε χόρτα και αμπελοφάσουλα είτε λίτσι, καρύδες, πιτάγια, ακόμα και φρέσκα γκότζι μπέρι, συνήθως τα βρίσκουμε εδώ χωρίς πρόβλημα. Πολύ βολικό είναι ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί και κρεοπωλείο αλλά και ιχθυοπωλείο, ενώ στα ράφια συναντάμε και  παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ελληνικά όσπρια, ξηρούς καρπούς και τουρσιά.

Καρνεάδου 2, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.084 (γίνονται και διανομές κατ’ οίκον)

Οικογενειακό μανάβικο με ιστορία στη Βαρβάκειο

Η κυρία Γεωργία Τσουπάκη και η υπόλοιπη οικογένεια που δουλεύει στο παλιό μανάβικο της Αρμοδίου στη Βαρβάκειο Αγορά είναι σβέλτοι στη εξυπηρέτηση αλλά περιποιητικοί παρά το τρέξιμο και τον χαμό που επικρατεί συνήθως. Τα καφάσια μπαινοβγαίνουν συνέχεια από την αποθήκη καθώς οι ίδιοι προμηθεύουν πολλά μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης αλλά και μικρότερα μαγαζιά των γύρω δρόμων. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει περάσει από γενιά σε γενιά με την κυρία Γεωργία να εργάζεται εκεί τα τελευταία 50 χρόνια. Από το σημείο ψωνίζουμε ελληνικά, εποχικά προϊόντα αλλά όχι αποκλειστικά. Διαθέτουν αρκετά μεγάλη γκάμα από ειδικά προϊόντα: υψηλής ποιότητας μάνγκο απ’ το Περού, ανανάδες με επίγευση καρύδας ή ασιατικά μανιτάρια.

Τσουπάκη, Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Αγορά, Τ/210-32.25.154

Περισσότερα άρθρα και συνταγές στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή