ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Το πιο τρυφερό μαγαζί της Ομόνοιας

Ρυζόγαλο, κρεμούλα στο πιάτο ή ανθόγαλα με μέλι;

Γαστρονόμος: Το πιο τρυφερό μαγαζί της Ομόνοιας

Το πιο τρυφερό μαγαζί της Ομόνοιας είναι η Στάνη. Με γνώση ριζωμένη στο βάθος του χρόνου – 90 χρονών έγινε φέτος το φαμελίτικο γαλακτοζαχαροπλαστείο – και προϊόντα αληθινά χάδια. Ένας ατίμητος θησαυρός. Συνήθεια καθημερινή για περιοίκους, εβδομαδιαίο έθιμο για κατοίκους των γύρω περιοχών, στάση για foodies που λιγουρεύονται τα αυθεντικά των πόλεων.

Δεν κομίζω άγνωστη γνώση, την παλιά φωτίζω. Αξίζει να στριμώχνονται λιγάκι τα πολυδιαφημισμένα, για να ακούγονται πότε πότε αυτά τα μαγαζιά. Και να ανέβουν στο βάθρο που τους πρέπει. Το έχουμε ξαναπεί: τέτοιες παλιές, ανθεκτικές επιχειρήσεις είναι θεσμοί, πρέπει να προστατεύονται με χίλιους τρόπους.

Κουμάντο κάνει εδώ και χρόνια ο Θανάσης Καραγεώργος, εγγονός του μπαρμπα-Νίκου, που πρωτοάνοιξε τη Στάνη, στον Πειραιά, το 1931. Δείτε τώρα το μυστικό της μακροζωίας της: ο γαλακτοπαραγωγός που προμηθεύει σήμερα το μαγαζί, ο Δημήτρης Προκόπος από την ορεινή Κορινθία, είναι εγγονός αυτού με τον οποίο δούλευε ο παππούς Νίκος. Σχέσεις στερεωμένες στον χρόνο, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοεκτίμηση, πώς να μη βουρκώνεις!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr