Τήνος: Γνωρίζουμε τους αμπελώνες του αγαπημένου μας κυκλαδίτικου νησιού

Τήνος: Γνωρίζουμε τους αμπελώνες του αγαπημένου μας κυκλαδίτικου νησιού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα λεπτά έξω από τη Χώρα της Τήνου, οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν ακολουθήσεις μαγεύεσαι από την ομορφιά του λιτού κυκλαδίτικου τοπίου. Ένα τοπίο κατά βάση αγροτικό και «χειροποίητο», όπως τόσο εύστοχα το έχει χαρακτηρίσει ο Καστοριάδης. Ένα τοπίο που έχει προκύψει από την αδιάλειπτη προσπάθεια των ντόπιων, από την αρχαιότητα ακόμα, να δαμάσουν τις άγονες, βραχώδεις πλαγιές του, κεντώντας χιλιόμετρα ολόκληρα δαντελωτών αναβαθμίδων. Το κρασί αποτελούσε βασικό εξαγωγικό προϊόν του νησιού έως τον 19ο αιώνα. Όμως, στα μέσα του 20ού, η έκταση των αμπελώνων περιορίστηκε δραστικά, όπως και η παραγωγή του κρασιού. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το σκηνικό αλλάζει και πάλι. Αμπέλια ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε βράχους, γύρω από εκκλησάκια και περιστεριώνες, παλιά αλώνια και εγκαταλειμμένες «κατοικιές». Παραμελημένοι παλιοί αμπελώνες ξαναπαίρνουν ζωή, μικροοινοποιίες κάνουν την εμφάνισή τους και εστιατόρια και wine bars προβάλλουν με περηφάνια τις τοπικές οινικές δημιουργίες.

Προϊόντα μιας χούφτας παθιασμένων οινοπαραγωγών, που σε κάποια φάση της επαγγελματικής ζωής τους αλλάζουν ρότα και αφοσιώνονται στην τηνιακή γη και στα αμπέλια της. Λιγότερο από μισή ώρα από το λιμάνι, με κατεύθυνση προς το χωριό Φαλατάδος, βρίσκεσαι στο πιο απόκοσμο αμπελουργικό τοπίο που μπορούσες να φανταστείς. Με δέος ανακαλύπτεις αμπελώνες με θέα το απέραντο γαλάζιο, ανάμεσα σε τεράστιους γρανιτένιους ογκόλιθους, τους βώλακες, υπολείμματα, λες, της τιτανομαχίας. Άλλοι στρογγυλοί, άλλοι ζωόμορφοι, οι βράχοι αυτοί εξάπτουν τη φαντασία και διατηρούν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, που δεν έχουν καταλήξει εάν η δημιουργία τους οφείλεται σε ηφαιστειακή έκρηξη, απόσυρση της θάλασσας ή πτώση μετεωρίτη. Τιτάνιο όμως είναι και το έργο των πρωτοπόρων οινοποιών, οι οποίοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το αποκλειστικά βραχώδες, σεληνιακό αυτό τοπίο, αποτέλεσμα της διάβρωσης από αέρα και υγρασία, σε αμπελουργική γη, διάσπαρτη με γρανιτένια γλυπτά της φύσης.

ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα και την επιμονή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, που μαζί με τον Γάλλο Gerard Margeon, του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse, αναγνώρισαν πριν από δύο δεκαετίες το τεράστιο ποιοτικό δυναμικό του terroir της Τήνου, επενδύοντας αστρονομικά ποσά σε αμπελώνες και δίνοντας το έναυσμα για την αναγέννησή τους. Στην ομάδα προστέθηκαν ο έμπειρος σύμβουλος αμπελουργίας Stephane Derenoncourt, ο οινολόγος Θάνος Γεωργιλάς και ο Μιχάλης Τζανουλίνος, υπεύθυνος για τους αμπελώνες. Το 2002 φυτεύτηκαν οι πρώτοι, κάποιοι γραμμικοί και άλλοι σε αναβαθμίδες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο ανάμεσα σε βράχους, αρχαίες θεότητες, θαρρείς, με φόντο το Αιγαίο. Σήμερα διαθέτουν 130 στρέμματα ιδιόκτητων, πιστοποιημένων βιολογικά αμπελώνων, που έως το 2025 υπολογίζεται να αγγίξουν τα 170 στρέμματα. Παράγουν περίπου 30.000 φιάλες κρασί σε έξι διαφορετικές ετικέτες, από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Αυ- γουστιάτη και Μαλαγουζιά. Αναμφισβήτητα, οι Τηνιακοί Αμπελώνες ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη για τα οινοποιεία που ακολούθησαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή