ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Οι αγαπημένες μας μηλόπιτες

Τρεις συνταγές με «πρωταγωνιστή» το μήλο

gastronomos-oi-agapimenes-mas-milopites-561520420

Ανάποδο κέικ με μήλα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 40΄, ΨΗΣΙΜΟ: ΠΕΡΙΠΟΥ 50΄, ΚΟΣΤΟΣ: 6 €”
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 10-12 ΜΕΡΙΔΕΣ)

250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε 6 φέτες
250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
4 αυγά
250 γρ. (2 κοφτές κούπες) αλεύρι 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη 60 γρ. (1/3 κούπας) ξανθές
σταφίδες
50 γρ. (1/4 κούπας) έτοιμος χυμός μήλου

Για το σκεύος
λίγο λιωμένο βούτυρο
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βουτυρώνουμε τον πυθμένα από ένα ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκ. και ντύνουμε τα τοιχώματά του με λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε τον πυθμένα με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα (αυτά για το σκεύος)  και τακτοποιούμε εκεί τις  φέτες μήλου, με όμορφο τρόπο, καλύπτοντας τον πυθμένα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά  ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα.” “Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και τον χυμό και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 160-170°C για περίπου 50 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα μήλα να έρθουν
στην επιφάνεια του κέικ.

“Η απίθανη μοσχοβολιά αυτού του κέικ θα σας σπάσει τη μύτη. Τα ζεστά, γλυκά αρώματα της κανέλας και του ψημένου μήλου είναι το καλύτερο «αποσμητικό» χώρου. Ψήστε αυτό το κέικ λίγο πριν καλωσορίσετε φίλους στο σπίτι ή λίγο πριν επιστρέψουν τα παιδιά από το σχολείο και δείτε τους να σας κοιτούν γεμάτοι προσδοκία καθώς τους ανοίγετε την πόρτα”.

gastronomos-oi-agapimenes-mas-milopites0

Μηλόπιτα σαν κέικ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25΄ ΨΗΣΙΜΟ: 40-45΄ ΚΟΣΤΟΣ: 4 €”
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική  100 γρ. βούτυρο αγελάδας,
τεμαχισμένο σε κομμάτια 2 αυγά
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
180 γρ. (1½ κούπα) αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη 500 γρ. μήλα (περίπου 2-3 μήλα) άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
(προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο,  μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε με  μια κουτάλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Εναλλακτικά βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με την ίδια διάμετρο (ή αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης). Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και κόβουμε κάθε κομμάτι σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες. Τις απλώνουμε ακτινωτά, με όμορφο τρόπο, πάνω στο μείγμα και ψήνουμε  σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη ζάχαρη.

gastronomos-oi-agapimenes-mas-milopites2

Πιτάκια γεμιστά με μαρμελάδα μήλο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Για τη συνταγή αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οποιαδήποτε μαρμελάδα μήλο ή αυτή με σταφίδες και κανέλα, ακριβώς δίπλα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 40΄, ΑΝΑΜΟΝΗ: 30΄, ΨΗΣΙΜΟ: 12-15΄
ΚΟΣΤΟΣ: 7 €

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 260 γρ. (2 κούπες) αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1/2 κουτ. γλυκού σόδα σε σκόνη 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπου 1 κούπα μαρμελάδα μήλο
1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος με 1 κουτ. σούπας γάλα
κανελοζάχαρη και άχνη ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το γιαούρτι, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι,
το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο. Με ένα στρογγυλό κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 10 εκ.

Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζου- με από 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα και διπλώνουμε ώστε να γίνει σαν μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού, για να κολλήσουν.

Βάζουμε τα πιτάκια σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα, και τα αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 12-15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

gastronomos-oi-agapimenes-mas-milopites4

Τελευταίες ειδήσεις