Για φαγητό στη Βόρεια Εύβοια

Για φαγητό στη Βόρεια Εύβοια

Τέσσερις ταβέρνες συναγωνίζονται σε νόστιμα, σπιτικά πιάτα, φρέσκα υλικά και πηγαία φιλοξενία.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για τη γνωριμία μας με τέσσερις από τις καλύτερες –κατά τη γνώμη μας– ταβέρνες στη Βόρεια Εύβοια στάθηκε το οδοιπορικό μας στις περιοχές του νησιού που έπληξαν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του Αυγούστου. Θα το διαβάσετε στον «Γαστρονόμο» Οκτωβρίου, που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή της Κυριακής» στις 10/10. Ένα τεύχος εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη γαστρονομία της Βόρειας Εύβοιας, στα προϊόντα και στους ανθρώπους που τα παράγουν, τα μαγειρεύουν και τα κάνουν γνωστά στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Γαστρονομικά η Βόρεια Εύβοια είναι μια γοητευτική άγνωστη: Από τα Γιάλτρα έως την Ιστιαία και τις Ροβιές, καθεμία από τις ταβέρνες που επιλέξαμε είχε να μας παρουσιάσει τις πιο εμβληματικές συνταγές του τόπου, αλλά και τα πιάτα της έμπνευσης των μαγείρων της από τον πλούτο των τοπικών προϊόντων. 

ΣΤΑΣΗ 1η
«Paralia Pine & Sea», Ροβιές
Η Μαρία Καραμουτζά και η μητέρα της, Χριστίνα, καλοδέχονται τους θαμώνες τους από το πρωί για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, μέχρι το βράδυ για ψητά και μαγειρευτά, στην ταβέρνα τους πάνω στην αμμουδιά της παραλίας των Ροβιών. Η Μαρία φτιάχνει φημισμένα μπιφτέκια με μυστική οικογενειακή συνταγή που κάνουν θραύση και που για χάρη τους έρχονται πελάτες ακόμη και από την Αθήνα. Μαζί, τα μαγειρευτά της, από γιουβέτσι και κοκκινιστό μέχρι μαγειρευτό κοτόπουλο φάρμας Αγγελάκη με πράσινες ελιές Ροβιών. Η μαμά Χριστίνα ετοιμάζει το διάσημο ευβοιώτικο τυροπιτάρι με λεπτότατα φύλλα και πλούσια γέμιση και το τηγανίζει αποκλειστικά σε ντόπιο ελαιόλαδο. Τεράστια μερίδα, που εξαφανίζεται στη στιγμή. Με τα ίδια φύλλα της φτιάχνει επίσης ανοιχτή τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα. 

ΣΤΑΣΗ 2η
«Αριστέα», Γιάλτρα

Για φαγητό στη Βόρεια Εύβοια-1
Τροφαντός γαύρος κοκκινιστός. Το ψάρι ημέρας δεν λείπει ποτέ από την ψαροταβέρνα της Αριστέας στα Γιάλτρα.

Η μαμά Αριστέα και η κόρη της Καίτη ψήνουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από τον ψαρότοπο των Γιάλτρων σε μια ταβέρνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Η καραβιδομακαρονάδα φτιάχνεται μόνο με ντόπιες, φρέσκες καραβίδες, ο γαύρος μαγειρεύεται ξιδάτος και τα μύδια γίνονται λευκό σαγανάκι με φέτα. Θα φάτε πλούσια κακαβιά, θα ζητήσετε τα πιάτα με την ψαριά της ημέρας, από πελαγίσια τσιπούρα, φαγκρί ή κουτσομούρες, και θα τα συνοδεύσετε με χειροποίητο τυροπιτάρι και ευβοιώτικο τηγανόψωμο. Αν επιμένετε κρεοφαγικά, μη χάσετε τα κοκκινιστά κρεατικά-αφρός αλλά και τα ψητά της ώρας.

ΣΤΑΣΗ 3η 
«Νυχτέρι», Ιστιαία

Για φαγητό στη Βόρεια Εύβοια-2
Χταποδάκι ξιδάτο, μεζές πολίτικος και έξτρα μερακλίδικος, στο Νυχτέρι.

Το καλοκαιρινό Αίθριο, εστιατόριο-ταβέρνα στα Ελληνικά, με ιστορία από το 1964 (τότε λεγόταν Πανόραμα) και θέα το νησάκι του Άη Νικόλα και στο βάθος τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, μεταφέρεται κάθε χειμώνα στην Ιστιαία και μετονομάζεται σε Νυχτέρι. Ο Γιάννης Μαυρούτσικος και η Ολλανδέζα γυναίκα του Αστρίντ εμπνέονται από την ντόπια και ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, που την παντρεύουν με τους πολίτικους και μικρασιάτικους μεζέδες, παρακαταθήκη των προσφύγων που έφτασαν στη Βόρεια Εύβοια τη δεκαετία του 1920. Ξεκινήστε με το πολίτικο χταποδάκι ξιδάτο, που σερβίρεται με σπιτική μελιτζανοσαλάτα, κάππαρη και πιπεριές Φλωρίνης, ή με την τηγανητή μελιτζάνα φέτες με γιαούρτι και ντομάτα, και συνεχίστε με μανιάτικη μακαρονάδα τσουχτή με τυρί και μελάτο κρόκο αυγού ή με τις πένες με φρέσκες γαρίδες. Από κρεατικά θα απολαύσετε όλα τα ψητά της ώρας με ντόπια χοιρινά και τη ζουμερή και σωστά ψημένη μοσχαρίσια ή τη βουβαλίσια μπριζόλα από φάρμα της Βέροιας. Ωραία και ιδιαίτερη η σαλάτα με πεπόνι, ανθότυρο και ρόκα, με σάλτσα αρώνια. 

ΣΤΑΣΗ 4η 
Χασαποταβέρνα «Ταφραλής», Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας
Ωδή στην προβατίνα: Μπεστ σέλερ η προβατίνα φούρνου στη λαδόκολλα, που τη λατρεύουν ακόμη και τα πιτσιρίκια, τα παϊδάκια προβατίνας, το πρόβειο μπιφτέκι και τα αρνίσια παϊδάκια. Γενικώς τα ψητά της ώρας είναι η σπεσιαλιτέ, όπως οι αφράτες μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, το ντόπιο κοτόπουλο φιλέτο και τα κοτοπαϊδάκια στα κάρβουνα. Οπωσδήποτε δοκιμάστε το τυροπιτάρι με χειροποίητο φύλλο και γέμιση με ντόπια φέτα.

→ «Paralia Pine & Sea», Παραλία Ροβιών, T/22270-71115. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 16.00-00.00, Σάββατο: 09.00-00.00, Κυριακή: 09.00-18.00.
→ «Αριστέα», Λουτρά Γιάλτρων, Τ/22260-32097, 6986-325616. Ανοιχτά καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, έως τις 15 Δεκεμβρίου (ανοίγει ξανά τον Μάρτιο).
→ «Νυχτέρι», 25ης Μαρτίου, Άνω Πλάτανος Ιστιαίας, Τ/22260-55202. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 12.00-00.00.
→ «Ταφραλής», Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας, Τ/22260-53539. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως Κυριακή, από 19.00 έως αργά το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή