Γαστρονόμος: Δύο vegan σοκολατένιες συνταγές

Γαστρονόμος: Δύο vegan σοκολατένιες συνταγές

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας και νηστίσιμα κάπκεϊκ σοκολάτας, χωρίς μίξερ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: 30-40΄, Κόστος: 5 €

Συνταγή: Κυριακή Δασύρα

Γαστρονόμος: Δύο vegan σοκολατένιες συνταγές-1

Υλικά (για 10 κομμάτια)

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα ζάχαρη

1/4 κούπας κακάο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας μηλόξιδο

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα

βανίλιας

6 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

1 κούπα νερό

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Κάνουμε τρεις λακκουβίτσες στο μείγμα των στερεών υλικών και στην πρώτη βάζουμε το εκχύλισμα βανίλιας, στη δεύτερη το μηλόξιδο και στην τρίτη το ηλιέλαιο.

Σταδιακά ρίχνουμε από πάνω το νερό και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 10 λεπτά. Ύστερα ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε το κέικ σε σχάρα, ώστε να κρυώσει εντελώς.

Μυστικό

Είναι τόσο νόστιμο που μπορούμε να διπλασιάσουμε τις ποσότητες και να φτιάξουμε 2 κέικ ή, ακόμα, να το κόψουμε στη μέση και να το γεμίσουμε με λιωμένη σοκολάτα, με φιστικοβούτυρο ή με μαρμελάδα.

Μπορούμε επίσης να λιώσουμε σοκολάτα κουβερτούρα και να περιχύσουμε με αυτήν το κέικ μόλις το ξεφορμάρουμε.

Νηστίσιμα κάπκεϊκ σοκολάτας, χωρίς μίξερ

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 30΄, Κόστος: 5 €

Συνταγή: Δημήτρης Μιχαηλίδης

Γαστρονόμος: Δύο vegan σοκολατένιες συνταγές-2

Υλικά (11-12 κεκάκια)

170 γρ. (1 όχι πολύ γεμάτη κούπα) νερό

180 γρ. (1 όχι πολύ γεμάτη κούπα) χυμός πορτοκαλιού

85 γρ. (λίγο λιγότερο από ½ κούπα) ηλιέλαιο

200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη

245 γρ. (σχεδόν 2 κούπες, όχι ξέχειλες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κάψουλα βανιλίνης

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό

2 κουτ. σούπας κακάο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματίσουν μια λεία ζύμη. Μοιράζουμε το μείγμα σε 11- 12 χάρτινες θήκες που έχουμε βάλει μέσα στο ειδικό ταψάκι για κάπκεϊκ.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο ενός κάπκεϊκ ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή