Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε

Βόλτα στα παλιά καλά ζαχαροπλαστεία της πόλης που κράτησαν την ποιότητα και τη γοητεία τους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετράνε δεκαετίες -κάποια έχουν κλείσει και αιώνα (!)- αλλά δεν είναι μόνο η γοητεία του παρελθόντος που μας κάνει να τα αγαπάμε. Με κάποιο τρόπο κατάφεραν και κράτησαν ψηλά την ποιότητα και δεν αντάλλαξαν ποτέ τα πρώτης τάξεως υλικά με έτοιμα μείγματα και άλλες παρόμοιες ευκολίες. Οι συνταγές πέρασαν από γενιά σε γενιά σ’ αυτά τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία που γεμίζουν διαχρονικά τις βιτρίνες τους με απίθανα γλυκά.

Αφοι Ασημακόπουλοι: Το γαλακτοπωλείο που μεταμορφώθηκε στο Νο1 αστικό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε-1

Κάπου στο 1915 ξεκινά η ιστορία του ζαχαροπλαστείου Αφοι Ασημακόπουλοι. Τις πρώτες δεκαετίες λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο με φρέσκο γάλα στο ποτήρι, πρόβειο γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρο με μέλι. Με εξαιρετικό φρέσκο γάλα και βούτυρο κάνουν και τώρα τα γλυκά τους. Η μόνη δυσκολία είναι να αποφασίσει κανείς πόσα κουτιά θα γεμίσει. Πραλίνες με τζιαντούγια και καραμελωμένο αμύγδαλο, τσουρέκι, υπέροχο παγωτό γιαούρτι με αγριοκέρασο, βελούδινα παρφέ, τάρτες, αφράτη νουγκατίνα ανάμεσα στα πολύ αγαπημένα μας.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Pastry Family: Εκεί από όπου ψώνιζε ο Χορν και η Μελίνα

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε-2

Ίδια επιγραφή και ίδιος διάκοσμος από το 1969. Ο κ. Θανάσης Χατζόπουλος θέλησε να συστήσει στην τότε Αθήνα, η οποία αγαπούσε και γνώριζε μόνο τα σιροπιαστά γλυκά, δημιουργίες της γαλλικής σχολής πιο «άγλυκες» και ανάλαφρες. Ο Χορν λάτρευε τις νουγκατίνες του, η Μελίνα και η Αλίκη ήταν συχνές πελάτισσες ενώ ο Χατζιδάκις σύμφωνα με τα όσα εξιστορούν είχε πάει να σκάσει απ’ τους πολλούς κουραμπιέδες μη μπορώντας να αντισταθεί. Παγκρατιώτες, και όχι μόνο, συνεχίζουν να ψωνίζουν από εδώ το φημισμένο γλυκό με choux, κρέμα και φράουλες. Δοκιμάστε επίσης τρουφάκια, βουτήματα και τον χειμώνα τη μοναδική τούρτα κάστανο με παντεσπάνι σοκολάτας αρωματισμένο με κονιάκ, μους σοκολάτας, πουρέ που φτιάχνουν οι ίδιοι με ελληνικά κάστανα, τριμμένα καρύδια και ολόκληρα μαρόν γλασέ στη κορυφή.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987

Αριστοκρατικόν: Μια σοκολατοποιία ετών 93!

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε-3

Το κεντρικό κατάστημα που ξεκίνησε από τη γωνία της Βουκουρεστίου το 1928 άλλαξε μέσα στα χρόνια πολλές φορές έδρα. Ωστόσο το Αριστοκρατικόν εξακολουθεί διαχρονικά να φημίζεται για τα χειροποίητα σοκολατάκια που προσφέρει πάντα ολόφρεσκα και σε μεγάλη ποικιλία: από πραλίνες και τρουφάκια μέχρι σοκολατάκια με πιπέρι. Εκτός από τις σοκολατένιες δημιουργίες εδώ κάνουν στάση οπωσδήποτε και για τα εξαιρετικά μαρόν γλασέ από ελληνικά κάστανα βουτηγμένα σε σιρόπι.

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.546

Μητροπολιτικόν: Αρχοντικά κεράσματα για αρχοντικές βεγγέρες

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε-4

Κάνουμε στάση για εργολάβους, «μανταρινάκια» με σιρόπι και άλλα γλασαρισμένα φρούτα στο Μητροπολιτικόν στο Σύνταγμα που πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί το 1930. Σιροπιαστά όπως οι μπακλαβάδες με συνταγή της Λέσβου, βραχάκια, καριόκες, αμυγδαλωτά και πολλές ακόμα «μπουκίτσες» αξίζουν δοκιμής.

Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.226

Βάρσος: Τρυφερές αναμνήσεις της παλιάς Αθήνας

Γαστρονόμος: Τα vintage αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε-5

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή