Γαστρονόμος: 3 από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα

Γαστρονόμος: 3 από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα

Που πάμε για λαχταριστές μακαρονάδες και ναπολιτάνικες πίτσες;

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοφτιαγμένη καρμπονάρα, ναπολιτάνικη πίτσα και μια μακαρονάδα al pomodoro με πυκνή ντοματένια σάλτσα είναι τα ιδιοφυή (στην απλότητά τους) φαγητά που αποζητάμε ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως εποχής και μόδας. Τα ιταλικά εστιατόρια δεν λείπουν από την Αθήνα και ακριβώς γι’ αυτό δικαιούμαστε να είμαστε πιο ιδιότροποι όταν πρόκειται να επιλέξουμε. Αναζητάμε εκείνα που πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας λαχταριστά πιάτα με φιλόξενο περιβάλλον· που προσέχουν και χρησιμοποιούν ποιοτικά υλικά και κάποιες φορές φτιάχνουν τα δικά τους χειροποίητα, φρέσκα ζυμαρικά και που προτείνουν κλασσικές ή λιγότερο γνωστές συνταγές από την πλούσια παράδοση της Ιταλίας. 

Ovio: Ένα μενού από όλη την Ιταλία

Γαστρονόμος: 3 από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα-1

Στο Ovio του Πάνου Ιωαννίδη το μενού είναι ένα ταξίδι σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας το οποίο που και που παρεκκλίνει για να ενσωματώσει ανατολίτικες επιρροές (βλέπε πίτσα λαχματζούν). Στο σύνολό πάντως του καταλόγου, που αποτελείται από εικοσιπέντε πιάτα συν οκτώ πίτσες, βρίσκουμε πολλές αναφορές σε κλασικές ιταλικές σπεσιαλιτέ, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο πιστές στο πρωτότυπο. Τα spaghetti chitarra pomodoro e basilico (με ντοματίνια, σάλτσα πομοντόρο και βασιλικό) είναι υποδειγματικά, ενώ τα νιόκι πατάτας έρχονται με σάλτσα γκοργκονζόλα, καραμελωμένα αχλάδια και τσιπς καρυδιού. Η κουζίνα βγάζει και άλλα πιο ασυνήθιστα όπως η πορκέτα με σάλτσα εσπρέσο και το σιγομαγειρεμένο ossobuco με άγρια μανιτάρια που συνοδεύεται από risotto al salto – ένα τραγανό τηγανισμένο ριζότο. Μην χάσετε πάντως την παραδοσιακή, ναπολιτάνικη πίτσα, ωραία εκτελεσμένη εδώ, λεπτή, με το χαρακτηριστικό φουσκωτό στεφάνι. 

Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, Τ/211-41.15.755

Barolo: Ναι στη μπολονέζ με γκοργκοντζόλα!

Γαστρονόμος: 3 από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα-2

Δεν λυπούνται το φρέσκο πιπέρι στο πλούσιο cacio e pepe, μια από τις πιο ωραίες μακαρονάδες που φτιάχνουν στο Barolo το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως salumeria-osteria. H bolognese τους σερβίρεται με κρέμα γκοργκοντζόλα και ξύσμα lime. Οι πίτσες πάλι είναι ορθογώνιου σχήματος pizzeti συνοδεία υλικών όπως σαλάμι piccante, provolone και μαρμελάδα τσίλι (!), ή μασκαρπόνε με αυγό, καπνιστή πανσέτα και σιγοψημένο πράσο. Στο καλαίσθητο εστιατόριο, το μενού του οποίου υπογράφει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου, βρίσκουμε επίσης ενδιαφέρουσες επιλογές από τον ιταλικό και γαλλικό αμπελώνα. Στα συν του μαγαζιού και ο χώρος που λειτουργεί ως deli προμηθεύοντας τους πελάτες με επιλεγμένα ιταλικά προϊόντα για μαγείρεμα στο σπίτι. 

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, T/210-67.17.600

Napul’è: Στα must το arancino και η θαλασσινή καρμπονάρα

Γαστρονόμος: 3 από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα-3

Ένα από τα καλύτερα ιταλικά της Αθήνας βρίσκεται στη Βάρη και αξίζει με το παραπάνω το μικρό ταξίδι που θα κάνουμε για να φτάσουμε εκεί. Στο Napul’è, η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη, μαζί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο, υποστηρίζουν με πάθος την αυθεντική ιταλική κουζίνα και ετοιμάζουν φαγητό πληθωρικό και αδιαμφισβήτητα νόστιμο. Όλες οι μακαρονάδες -από την ολόσωστη καρμποναρα μέχρι τη θαλασσινή εκδοχή της με καβούρι στη θέση του γκουαντσιάλε- είναι μελετημένες και επιτυχημένες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα polpette alla Napoletana (ναπολιτάνικα κεφτεδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες), την τηγανητή burrata που αναβλύζει πηχτή κρέμα όταν κοπεί το τραγανό της περίβλημα αλλά και το arancino. Η βάση για το τελευταίο είναι ριζότο με σαφράν και παρμεζάνα. Πριν γίνει μπαλάκι και τηγανιστεί γεμίζεται με διαφορετικά -ανάλογα με την εποχή- υλικά (από μελιτζάνες alla parmigiana μέχρι σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα) και για να ολοκληρωθεί τοποθετείται πάνω σε βελούδινη κρέμα παρμεζάνας που προσφέρεται για βούτες. Το τιραμισού τους επίσης από τα ωραιότερα των Αθηνών. 

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή