ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Μοσχάρι με σάλτσα BBQ

Μια συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια

gastronomos-moschari-me-saltsa-bbq-561547003

10 ώρες και 30′ προετοιμασία

2 ώρες ψήσιμο

Σύνολο: 12 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

2 κιλά μοσχάρι (σπαλομπριζόλα χωρίς κόκαλο), σε κομμάτια διαστάσεων 8 x 8 εκ. και πάχους 3-4 εκ.

Για τη μαρινάδα-σάλτσα

-1 κιλό ντομάτες, τριμμένες

-500 ml σπιτικός ζωμός κότας

-120 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

-130 γρ. μαύρη ζάχαρη

-30 ml ελαιόλαδο

-2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα

-2 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη

-2 κουτ. σούπας ρίγανη τριμμένη

-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο

-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες

-αλάτι

Διαδικασία

Μαρινάδα

Για το μοσχάρι με σάλτσα BBQ, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρώς. Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε το μοσχάρι στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 10 ώρες.

Αφού βγάλουμε το κρέας από τη μαρινάδα για να το περάσουμε στη σούβλα, αδειάζουμε τη μαρινάδα στο μπλέντερ. Την πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Την αδειάζουμε σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.

Ψήσιμο

Βάζουμε τη σούβλα στην ψησταριά, σε καλά χωνεμένη θράκα, στη μεσαία σκάλα, και ψήνουμε, γυρίζοντάς την τακτικά. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.