ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Μπιφτέκια κοτόπουλου στη σχάρα, με ντομάτα και γλυκοπικάντικη σάλτσα

Μία συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια

gastronomos-mpiftekia-kotopoyloy-sti-schara-me-ntomata-kai-glykopikantiki-saltsa-561554851

Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας

20′ προετοιμασία

8′ ψήσιμο

Σύνολο: 28 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 8

-1 κιλό κιμάς από μπούτι κοτόπουλου

-250 γρ. κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

-250 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο

-3 κουτ. σούπας φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στον πολυκόφτη

-2 κουτ. σούπας sweet chili sauce*

-2 αυγά

-40 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

-1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή

-τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

-70 ml ελαιόλαδο

-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Αδειάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.

Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια βάρους περίπου 180 γρ.

Ψήσιμο

Αλείφουμε τα μπιφτέκια με λίγο λάδι και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η δοκιμή μας

Ψήσαμε τα μπιφτέκια κοτόπουλου σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα.

Χρειάστηκαν 4 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε, και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μυστικά

*Την sweet chili sauce την βρίσκεται έτοιμη στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις μαγιονέζες και τις μουστάρδες.