ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι και κύμινο

gastronomos-kontosoyvli-apo-choirino-laimo-me-portokali-kai-kymino-561555997

4 ώρες και 20′ προετοιμασία 2 ώρες και 30′ ψήσιμο

Σύνολο: 6 ώρες και 50

Υλικά

Μερίδες: 8-10

-3 κιλά λαιμός χοιρινός, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 6 x 6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ.

-300 γρ. μπέικον, στρογγυλό, κομμένο σε χοντρές φέτες *

Για τη μαρινάδα

-1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

-1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος, καλά κοπανισμένος (είναι ο σπόρος της μουστάρδας – τον βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)

-3 πιπεριές Φλωρίνης*, πολτοποιημένες στον πολυκόφτη

-το ξύσμα και ο χυμός από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

-50 ml ελαιόλαδο

-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι και κύμινο σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (μάξιμουμ 1 μέρα), να μαριναριστεί. Βγάζουμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος).

Σούβλισμα

Σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.

Περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια κρέατος και τις φέτες μπέικον, έτσι ώστε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά μεταξύ τους. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ψήσιμο

Στερεώνουμε τη σούβλα σε ένα από τα χαμηλά ράφια της ψησταριάς, δηλαδή κοντά στη φωτιά. Ψήνουμε για περίπου 21⁄2 ώρες, γυρίζοντας τακτικά τη σούβλα. Αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.

Δοκιμάζουμε το κοντοσούβλι για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα κομμάτια από τη σούβλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Μυστικά

*Προτιμάμε στρογγυλό μπέικον, για να καλύπτει καλά την πλαϊνή επιφάνεια του χοιρινού κομματιού και να δίνει λίπος και νοστιμιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος

*Επιλέγουμε πιπεριές Φλωρίνης φρέσκες στην εποχή τους ή από βαζάκι, στραγγισμένες.