Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα

Μαζευόμαστε οι φίλοι και βγαίνουμε στην Αθήνα για μεζέδες. Πού θα πάμε; Σίγουρα σε ένα από αυτά τα 10 παλιά και νέα στέκια που σας προτείνουμε

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζευόμαστε οι φίλοι και βγαίνουμε στην Αθήνα για μεζέδες. Πού θα πάμε; Σίγουρα σε ένα από αυτά τα 10 παλιά και νέα στέκια που σας προτείνουμε.

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-1

Dopios

Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου άνοιξε φέτος το πιο σύγχρονο μεζεδοπωλείο της Αθήνας, που σερβίρει τις ευρηματικές ιδέες του Χριστόφορου Πέσκια σε συσκευασία μεζέ. Τα γαριδάκια ποπ κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου είναι από τα σουξέ του μενού που περιλαμβάνει κλασικούς μεζέδες έτσι όπως τους ερμηνεύει ο Πέσκιας. Κάθε μπουκιά φέρει ξεκάθαρα το μαγειρικό του στυλ, αλλά και πάλι δίχως επιτήδευση και παράξενες τεχνικές, παρά μόνο με καλή πρώτη ύλη και ευφάνταστους συνδυασμούς. Θυμάμαι όταν πρωτοδοκίμασα τη βασανιστικά καυτερή τυροκαυτερή με γλυκό βύσσινο είχα εντυπωσιαστεί με το θράσος αυτού του μεζέ που είναι μια υβριδική λιχουδιά εμπνευσμένη από το ταπεινό γιαουρτάκι με βύσσινο και την τυροκαυτερή. Από τα must στη μέση του τραπεζιού είναι τα μαραθοπιτάκια με τσάτνεϊ σταφίδας και ταμάρινδου, ο γαύρος μαρινάτος με μαγιονέζα ρέγγας και κουμ κουάτ, τα γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα «κερατένια» (δηλαδή από πράσινη πιπεριά κέρατο). Αρκετές επιλογές σε εμφιαλωμένο τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά. Ν. Μ.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-2

Ουζερί του Λάκη

Σε απροσδόκητο σημείο, στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος στην πλατεία Βικτωρίας, το ουζερί του Λάκη αποτελεί εδώ και χρόνια προορισμό για ποιοτική και οικονομική ψαροφαγία. Πρώτα περνάμε από τη βιτρίνα για να δούμε με τα μάτια μας την ψαριά της ημέρας και έπειτα παραγγέλνουμε τους μεζέδες-άλλοι κλασικοί και άλλοι δημιουργικοί με την πινελιά του Γιώργου και την Άννας που έχουν το μαγαζί. Το τηγάνι είναι δυνατό οπότε να είστε σίγουροι ότι τα μικρά ψαράκια και το καλαμαράκι θα έρθουν τραγανά και ανάλαφρα. Μη χάσετε το αχνιστό σαλάχι με καυτερή πιπεριά και ροζ πιπέρι. Η ποικιλία σε ούζα είναι εντυπωσιακή. Γ. Π.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-3 Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-4

Λέσβος

Ήταν και εξακολουθεί να είναι στέκι των Λέσβιων των Εξαρχείων. Και οι υπόλοιποι κάτοικοι και περαστικοί του κέντρου όμως μυρίστηκαν όλα τα ωραία που βγαίνουν από την κουζίνα και γεμίζουν τα τραπέζια του. Μέσα το σκηνικό είναι vintage με πιάνο, τζουκμπόξ, λατέρνα και παλιά ψυγεία ενώ έξω απολαμβάνουμε το γεύμα κάτω απ’ τις μπουκαμβίλιες. Εδώ τρώμε εξαιρετικά παστά, απίστευτα τηγανητά κολοκυθάκια με σκληρή, χρυσαφένια κρούστα, τηγανητές σουπιές, κουτσομούρες, χταπόδι, μύδια, σαγανάκι, τυριά μυτιληνιά, κεφτέδες και παραδοσιακούς πατατοκεφτέδες. Όσο για τα ούζα: όλη σχεδόν η παραγωγή του νησιού εκπροσωπείται στα ράφια της παλιακής σιφινιέρας.  Γ. Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-5

Ατλαντικός

Δεν είναι μόνο ότι τα πιάτα είναι νόστιμα και φτηνά (που είναι) αλλά και η ατμόσφαιρα στο στενάκι όπου κρύβεται ο Ατλαντικός – σαν να βρέθηκες ξαφνικά κάπου μακριά από το κέντρο της Αθήνας, μακριά από την πολλή φασαρία, παρά το γεγονός ότι η Ερμού δεν απέχει παρά μερικά βήματα. Οι πατάτες είναι τραγανές, στρογγυλές σε σχήμα και κομμένες στο χέρι. Ο τηγανητός μπακαλιάρος έρχεται με ωραία κρούστα και ταιριάζει ταμάμ με τις καυτερές πράσινες πιπεριές στη σχάρα. Τίμια γαριδομακαρονάδα με μπόλικο «ψωμί», ψαρόσουπα, ρεβυθάδα με παστά ψάρια και σάντουιτς γεμισμένα με λαβράκι ή ψητό καλαμάρι είναι μερικές μόνο από τις κλασικές επιλογές των θαμώνων αυτού του «κρυμμένου» ψαρο-μεζεδοπωλείου. Γ. Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

Της θεάτρου το στέκι

Πίσω από την πλατεία Θεάτρου, από νωρίς το μεσημέρι, η τακτική (και μεγάλη) πελατεία του μαγαζιού αρχίζει να μαζεύεται στα τραπέζια του πεζοδρομίου. Είναι κάμποσα αλλά γεμίζουν σχεδόν πάντα. Από την χαρακτηριστική βιτρίνα με τους μεζέδες μπορεί κανείς να κάνει μια πρώτη επιλογή. Μαζί με το τσίπουρο ή το ούζο παίρνουμε συνήθως χοιρινό μπεκρή μεζέ, πατατοσαλάτα, πολύ καλούς κεφτέδες και μύδια σοτέ με κουρκουμά, ρεβίθια με σπανάκι, χοιρινό με σελινόριζα και όποιο άλλο μικρό πιατάκι κυκλοφορεί εκείνη τη μέρα. Ο χώρος δεν έχει στολίδια αλλά δεν τα χρειάζεται κιόλας. Γ. Π.

Θεάτρου 7, Ομόνοια, Τ/210-32.15.438

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Κάτι μεταξύ καφενείου, μπακαλοταβέρνας και εκλεκτού deli έστησε πριν μερικά χρόνια ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, του γνωστού αλλαντοπωλείου Αραπιάν, κάνοντας ντόπιους και τουρίστες να συρρέουν στη Σωκράτους για μεζεδάκια που ευωδιάζουν μπαχάρια. Λόγω επιτυχίας άνοιξε και δεύτερο μαγαζί, χαμηλά στην Ερμού, με παρόμοιο κατάλογο. Μαζί με κρασί, τσίπουρο ή μπίρα εδώ δοκιμάζουμε παστουρμαδοπιτάκια, βοδινό καβουρμά με τηγανητές πατάτες και αυγά ή Αϊβαλιώτικα σουτζουκάκια σχάρας, παρέα με όλα τους τα συνοδευτικά. Τα διαλεχτά τυριά και τα αλλαντικά που κοσμούν τα ψυγεία τους τρώγονται επιτόπου αλλά γίνονται και πακετάκι για τις λιγούρες στο σπίτι. Γ. Π.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Τ/210-32.54.184/ Ερμού 119, Τ/210-32.19.119

Λέσβιον

Για το χταπόδι τους φημίζονται στο Λέσβιον. Το λιάζουν κανονικά και το περνάνε από τα κάρβουνα καταφέρνοντας να το βγάζουν πάντα ξεροψημένο απ’ έξω και ζουμερό από μέσα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στο μικρό, συνοικιακό ουζερί που λειτουργεί από το 1965 στο Γαλάτσι, ο Περικλής Κακαρώνης και ο πατέρας του Παναγιώτης, ψήνουν ολόφρεσκα ψάρια, κάνουν γαύρο μαρινάτο και δική τους λακέρδα, ακόμα και όστρακα στα κάρβουνα. Για όσους ψάχνουν μπακαλιάρο σκορδαλιά, το Λέσβιον φτιάχνει μια έκτακτη εκδοχή ενώ ακόμη και αυτοί που δεν λατρεύουν τα θαλασσινά θα βρουν κάτι ποιοτικό για να χορτάσουν, όπως τυριά από την Άγρα Λέσβου, κεφτεδάκια και βρασμένα χόρτα πράσινα, ζωντανά.                  

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

Ταμπακιέρα

Από τη γωνία Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ρήγα Φεραίου στην πλατεία Μέμου του Κορυδαλλού ξεκίνησε το Αθήρι του Αλέξανδρου Καρδάση πριν μετακομίσει στο Μεταξουργείο. Εκεί, στην πλατεία Μέμου πήρε τη θέση του η Ταμπακιέρα, ένα μικρό μεζεδοπωλείο με σπιτίσια διακόσμηση, αντικέ μπουφέδες, φωτιστικά και καρέκλες. Τα μεζεδάκια του είναι μια ιδέα δημιουργικά, συχνά διανθίζονται και με έθνικ πινελιές. Νόστιμα, λιχούδικα, μαγειρεμένα με καλά υλικά. Η τελευταία μας παραγγελία εκεί είχε δύο μερίδες μαροκινά κεφτεδάκια με κουκουνάρι σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας με ταχίνι, μια μερίδα σμυρναίικα σουτζουκάκια με μελιτζάνα και κρέμα φέτας, είχε ποντιακό χοιρινό σουβλάκι σασλίκ με πικάντικη σάλτσα πιπεριάς «ατζίκα», μια μπουρεκάκια μουσακά και δύο μερίδες μελιτζανοκεφτέδες με σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού. Ν. Μ.

Μεγ. Αλεξάνδρου 27, Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός, Τ/210-49.58.630

Γαστρονόμος: 10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα-6

Ραντεβού   

Κάπως σαν νέο-καφενεδάκι που αυτοχαρακτηρίζεται αναψυκτήριο είναι το Ραντεβού. Έχει σταθερούς θαμώνες, είναι παρεΐστικο, κλασική αξία στα Πετράλωνα. Βγάζει ωραία μεζεδάκια μερακλίδικα. Στους ιδιοκτήτες αρέσουν οι ανατολίτικες μυρωδιές, οπότε εδώ θα βρούμε πολύ ωραίο χούμους και φαλάφελ που εδώ και χρόνια είναι τα γκραν σουξέ του μαγαζιού. Το κοτόπουλο biryaki, μια σπεσιαλιτέ από την ινδική κουζίνα, που είναι πικάντικο και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι, κάθεται στο ίδιο τραπέζι με αρμένικη ομελέτα, λιβανέζικη τυροσαλάτα και κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι. Καυτερό και πολύ ταιριαστό με τσίπουρο είναι το ψητό σουτζούκι και τα αυγά με στάκα. Για το ουζάκι προτιμήστε, αν είναι κατάλληλη η εποχή, το θράψαλο γιουβέτσι και την ψητή πατάτα με γιαούρτι. Ν. Μ.

Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

Γκαστόνε

Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο είναι το Γκαστόνε, με επικεφαλής τον Κλεομένη Ζουρνατζή από την ομάδα της Cookoovaya. Στο γωνιακό στέκι που αυτοπροσδιορίζεται ως «διασταύρωση αμερικάνικου diner και χασαποταβέρνας» τα πιάτα με το βοδινό tri-tip έρχονται στον ίδιο δίσκο με τη γουρουνοπούλα, ενώ τα rice bowls και τα hot dogs μαύρου χοίρου δίπλα στα αρβανίτικα τυρόψωμα και τη ρώσικη σαλάτα. Άσος στο μανίκι του Γκαστόνε είναι τα εξαιρετικά αλλαντικά, όπως η μορταδέλα από μαύρο χοίρο και το προσούτο από καλαρρύτικο αρνί, που κόβονται επιτόπου για να συνοδεύσουν τις μπύρες, τα κοκτέιλ ή κάποιο από τα περίπου 80 κρασιά του καταλόγου. Γ. Π

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Αθήνα, Τ/210-32.11.455

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή