Τρεις συνταγές για σουβλάκι

Τρεις συνταγές για σουβλάκι

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις υπέροχες συνταγές για σουβλάκια προτείνει ο Γαστρονόμος: Γλυκοπικάντικο με μέλι και μουστάρδα, με καπνιστή πάπρικα και γιαούρτι και με ινδικά αρώματα.

1. Γλυκοπικάντικο σουβλάκι με μέλι και μουστάρδα

Κλεομένης Ζουρνατζής  

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

1 ώρα και 10′ προετοιμασία 15′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 8

900 γρ. μοσχάρι από το άνω μέρος του κιλότου (πικάνια), κομμένο σε κύβους περίπου 4-5 εκ.

Για τη μαρινάδα

130 γρ. μουστάρδα καυτερή

130 γρ. μέλι θυμαρίσιο

30 γρ. σιναποσπόρος, καλά κοπανι- σμένος (είναι το βασικό συστατικό της μουστάρδας και τον βρίσκουμε στα μπαχαράδικα)

100 ml έτοιμος καφές εσπρέσο

11⁄2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

100 ml χυμός μήλου

70 ml σάλτσα σόγιας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να μαριναριστεί.

Συμβουλές ψησίματος

Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα (την κρατάμε στην άκρη), το περνάμε από 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα. Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που μας έμεινε.

Η δοκιμή μας

Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7KW)– 15 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και ζεστές πίτες.

Τρεις συνταγές για σουβλάκι-1

2. Χοιρινά σουβλάκια με καπνιστή πάπρικα και γιαούρτι

Νένα Ισμυρνόγλου  

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

3 ώρες και 40′ προετοιμασία 20′ ψήσιμο Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

1 κιλό χοιρινός λαιμός, σε κομμάτια περίπου 3 εκ.

1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (κρατάμε 1 λεμονόκουπα)

11⁄2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

1. Τρίβουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη λεμονόκουπα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, γιαούρτι, μουστάρδα, πάπρικα, λεμόνι, αλατοπίπερο).

2. Βάζουμε τη μισή σος-μαρινάδα στο μπολ με το κρέας, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, ώστε να μαριναριστεί το κρέας. Την υπόλοιπη σος τη διατηρούμε στο ψυγείο.

3. Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο.

4. Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, περνάμε τα κομμάτια του κρέατος στα σουβλάκια. Τα σκουπίζουμε πολύ καλά από τη μαρινάδα, γιατί το γιαούρτι θα καεί και δεν θα μπορέσει να ψηθεί σωστά το κρέας στο εσωτερικό του.

Συμβουλές ψησίματος

1. Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.

Η δοκιμή μας

1. Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)– 20 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.

Σερβίρισμα

1. Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά με την υπόλοιπη σος σε μπολάκι και ζεστές πιτούλες.

Τρεις συνταγές για σουβλάκι-2

3. Σουβλάκια με ινδικά αρώματα

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

20′ προετοιμασία 15′ ψήσιμο 2 ώρες αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 35 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 8

900 γρ. μοσχάρι από κόντρα φιλέτο, κομμένο σε κύβους 4-5 εκ.

Για τη μαρινάδα-σάλτσα

70 ml χυμός λεμονιού

1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο

300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό

90 ml ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού γκάραμ μασάλα* ή βάζουμε την ίδια ποσότητα πάπρικας καυτερής, ανακατεμένης με 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ, με διαφορετικό, φυσικά, αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

8 πίτες για σουβλάκια

20 ml ελαιόλαδο

20 ντοματάκια, κομμένα το καθένα σε 4 κομμάτια

1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους*

τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και στην υπόλοιπη ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστεί.

Συμβουλές ψησίματος

Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και το περνάμε σε 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα.

Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.

Η δοκιμή μας

Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)– 15 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.

Σερβίρισμα

Βγάζουμε τα σουβλάκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν.

Βγάζουμε τις πίτες από τη σχάρα, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού, το σουβλάκι, αφαιρώντας το καλαμάκι, και μοιράζουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, τον δυόσμο και το αβοκάντο. Αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

Τρεις συνταγές για σουβλάκι-3

Μυστικά

* Το γκάραμ μασάλα είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών που βρίσκουμε στα μπαχαράδικα.

* Για να μη μαυρίσει το αβοκάντο, το κόβουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα και το περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή